Útok v libanonskom Tripolise spáchal Front an-Nusra ako pomstu za sunnitov

NETKY.SK • 11 Január 2015, 10:52 • 2 min
Útok v libanonskom Tripolise spáchal Front an-Nusra ako pomstu za sunnitov

BEJRÚT - K zodpovednosti za dnešný samovražedný útok v libanonskom meste Tripolis sa prihlásil Front an-Nusra, napojený na teroristickú sieť al-Káida.

slovakia

left justify in out

Oznámil to dnes prostredníctvom svojho konta v sieti Twitter.
      

Ako informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, pri dvoch explóziách prišlo o život najmenej deväť ľudí a ďalších 37 ich bolo zranených. Stav viacerých z nich je podľa predstaviteľov Červeného kríža kritický.
      

Front an-Nusra označil útok v Tripolise za dvojitý samovražedný atentát, ktorý bol "pomstou za sunnitov v Sýrii a Libanone".
      

Terčom útoku bola kaviareň vo štvrti Džabál Muhsín, kde väčšinu obyvateľstva tvoria príslušníci sekty alavitov, odnože šiitského islamu, ktorej vyznávačom je aj prezident susednej Sýrie - Bašár Asad. Podľa Reuters sa druhý atentátnik v kaviarni odpálil krátko po tom, ako sa na miesto po prvej explózii zbehol dav zvedavcov.
      

Guvernér oblasti vyhlásil vo štvrti Džabál Muhsín zákaz vychádzania až do nedeľnej 07.00 h, informoval Reuters.
      

Dvojitý samovražedný atentát je tak ďalším prejavom náboženskej neznášanlivosti, ktorá súvisí aj s konfliktom v susednej Sýrii, kde proti Asadovej armáde bojujú prevažne sunnitské povstalecké jednotky.
      

Občianska vojna v Sýrii nadobudla náboženský rozmer aj vzhľadom na to, že šiitský Irán podporuje Asada, na ktorého strane bojovalo aj libanonské proiránske šiitské fundamentalistické hnutie Hizballáh.
      

Sunniti a alaviti na Blízkom východe sú nepriateľmi už stáročia, keďže sunnitská Osmanská ríša potláčala alavitov z Levanty. K moci a vplyvu sa alaviti dostali, keď ich Francúzi povolali do vojenských zborov počas francúzskeho mandátu nad Sýriou. Po vyhlásení nezávislosti od Francúzska sa ich postavenie v Sýrii posilnilo, keď sa v 70. rokoch 20. storočia k moci dostala rodina Asadovcov. Ich neotrasiteľná pozícia nahnevala a hnevá časť sýrskych sunnitov, čo sa prejavilo v minulosti niekoľkými lokálnymi vzburami a v súčasnosti občianskou vojnou v Sýrii, ktorej hlavným cieľom je zvrhnúť Asadov režim.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies