Útok v Berlíne: Polícia poprela tvrdenie Pakistanca, že s ním zle zaobchádzala

NETKY.SK • 31 December 2016, 06:44 • 2 min
Útok v Berlíne: Polícia poprela tvrdenie Pakistanca, že s ním zle zaobchádzala

BERLÍN/ISLAMABAD - Berlínska polícia odmietla tvrdenia o zlom zaobchádzaní policajtov s pakistanským žiadateľom o azyl Navídom Balúčom, ktorého nakoniec z väzby prepustili, lebo prestal byť podozrivý zo spáchania minulotýždňového teroristického útoku na berlínsky vianočný trh.

slovakia

left justify in out

"Na týchto tvrdeniach nie je ani štipka pravdy," vyhlásil hovorca berlínskej polície Winfrid Wenzel. "S mužom určite nezaobchádzal zle žiaden zamestnanec (policajného zboru)," zdôraznil Wenzel.

Berlínska polícia najprv zatkla pakistanského utečenca, identifikovaného na základe nemeckých zákonov na ochranu súkromia len ako Navíd B., keďže svedkovia tvrdili, že ho sledovali z miesta berlínskeho útoku, pri ktorom 19. decembra zahynulo 12 ľudí a ďalších 55 utrpelo zranenia.

Pakistanca však v utorok 27. decembra prepustili po tom, ako dôkazy ukázali, že podozrivým útočníkom na preplnenom vianočnom trhu bol 24-ročný Tunisan Anis Amri.

Navíd Balúč redaktorke britského denníka The Guardian povedal, že v deň útoku sa vracal domov z návštevy priateľa, keď sa pri ňom pristavilo policajné auto. Policajti si skontrolovali jeho doklady a nechali ho ísť. Po niekoľkých sekundách ho však zavolali späť, a kým si uvedomil, čo sa deje, ležal s rukami spútanými za chrbtom na zadnom sedadle hliadkovacieho vozidla.

Potom ho previezli na policajnú stanicu, z ktorej ho so zaviazanými očami transportovali na inú, vzdialenú asi desať minút jazdy. Novinárke ďalej povedal, že dvaja policajti mu opätkami svojich topánok stúpali po nohách a jeden mu rukou silno tlačil na krk. Keď sa bránil fotografovaniu bez oblečenia, policajti ho začali fackovať. Odobrali mu aj tri vzorky krvi.

Pakistanec sa podľa Guardianu rozhodol hovoriť s médiami preto, aby ukázal, že je nevinný. V Nemecku sa teraz bojí o život, pretože jeho meno sa spomína v súvislosti s útokom. Aj jeho rodinu v Pakistane kontaktovali bezpečnostné zložky, navyše dostal niekoľko výhražných telefonátov.

Balúč pochádza z chudobnej a nepokojnej pakistanskej provincie Balúčistan. Na jej území pôsobí množstvo extrémistických skupín vrátane separatistov bojujúcich za väčšiu nezávislosť tohto regiónu. Aj Balúč bol politicky aktívny v jednej zo skupín zasadzujúcich sa za nezávislosť Balúčistanu. Po vyhrážkach smrťou však musel ujsť.

Agentúra DPA uviedla, že Balúč bol po prepustení prevezený na bezpečné miesto, aby sa nestal terčom fyzického útoku. The Guardian napísal, že by tam mal zostať ďalšie dva mesiace. Dostáva stravu a políciu musí informovať, keď chce svoj dočasný domov opustiť.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona