Útok v Berlíne: Amri bol aj v Holandsku, v Porúrí mal početné kontakty

NETKY.SK • 28 December 2016, 12:56 • 2 min
Útok v Berlíne: Amri bol aj v Holandsku, v Porúrí mal početné kontakty

RÍM - Tunisan Anis Amri, pravdepodobný útočník z vianočného trhu v Berlíne, po svojom čine unikal z Nemecka zrejme aj cez územie Holandska. Svedčí o tom holandská SIM karta, ktorá sa našla v jeho ruksaku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako dnes uviedol taliansky denník La Repubblica. karta pochádza zo série, ktorá bola distribuovaná v dňoch 20.-22. decembra do nákupných centier v mestách Zwolle, Breda a Nimwegen.

 

Doteraz bolo potvrdené, že Amri, ktorý zahynul v piatok večer v prestrelke s políciou na predmestí Milána, sa dostal na územie Talianska vlakom cez Francúzsko, kde najprv nastúpil v Lyone a v Chambéry prestúpil na spoj do metropoly Lombardska. Či nález SIM karty znamená, že bol aj na území Holandska alebo sa k nej dostal iným spôsobom, zatiaľ nie je podľa informácií agentúry DPA známe.

 

Francúzska televízna stanica TF1 však dnes uviedla, že francúzska, nemecká a talianska protiteroristická polícia sú si isté, že Amri prišiel do Lyonu autobusom spoločnosti Flixbus, do ktorého nastúpil v Amsterdame. Počas 15-hodinovej cesty zrejme nikto nekontroloval jeho identitu ani jeho batožinu.

 

Naďalej však nie je známy priebeh prvej časti Amriho cesty z Berlína do Amsterdamu.

 

Amri je podozrivý, že 19. decembra zaútočil kamiónom na návštevníkov vianočného trhu v Berlíne, pričom zahynulo 12 ľudí a vyše 50 utrpelo zranenia. Jeho telo sa podľa agentúry DPA stále nachádza v budove súdneho lekárstva v Miláne, pretože pitva ešte nie je dokončená.

 

Nemecká televízia WDR v tejto súvislosti zistila, že Amri sa mohol po útoku zdržiavať v Porúrí, kam pravidelne dochádzal od konca roku 2015 z Berlína. Navyše tam predtým navštívil 12 mešít, disponoval sieťou kontaktov v Dortmunde a mal mať kľúč od mešity, v ktorej prenocoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona