Útok v Benine vyšetruje pre podozrenie z terorizmu i francúzska prokuratúra

NETKY.SK • 11 Február 2022, 07:05 • 2 min
Útok v Benine vyšetruje pre podozrenie z terorizmu i francúzska prokuratúra

PARÍŽ/ABUJA – Francúzsko začalo vyšetrovať okolnosti útoku v africkej krajine Benin, pri ktorom prišiel o život aj francúzsky občan. Pre podozrenie, že ide o teroristický útok, prípad začala vyšetrovať francúzska tajná služba DGSI a v prípade koná aj prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom. Informovala o tom televízia BFM.

slovakia

left justify in out

Útok ozbrojencov v cezhraničnom národnom parku W, ležiacom na severe Beninu a na území Burkiny Faso a Nigeru, sa odohral v utorok a vyžiadal si aj životy piatich strážnikov parku. Ďalších najmenej desať ľudí utrpelo zranenia. Zabitým Francúzom je 50-ročný bývalý vojak, ktorý v Benine viedol oddelenie boja proti pytliactvu v afrických parkoch na základe zmluvy. V Benine pôsobil od roku 2018. Operácia neznámych ozbrojencov sa začala útokom na hliadku lesnej stráže a potom zo zálohy zaútočili aj na vojenské posily vyslané na záchranu „rangerov“.

 

img

 

Útočníci použili podomácky vyrobené výbušné zariadenia a raketomety typu RPG7. K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. V Benine bolo v posledných rokoch zaznamenaných niekoľko útokov, vrátane únosu dvoch francúzskych turistov a vraždy ich miestneho sprievodcu, ku ktorým došlo v máji roku 2019 v národnom parku Pendjari. Nateraz posledný džihádistický útok sa odohral 2. decembra minulého roku. Podľa AFP beninská armáda po tejto eskalácii posilnila svoju prítomnosť na severe krajiny. Po utorkovom útoku tam vyslala posily z radov beninských ozbrojených síl a ďalších príslušníkov lesnej stráže.

 

Možno vas zaujme: Polícia zakázala protestný konvoj odporcov opatrení vo Viedni



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies