Útok v americkej Pensacole mal spojitosť s Al-Káidou

NETKY.SK • 18 Máj 2020, 19:54 • 2 min
Útok v americkej Pensacole mal spojitosť s Al-Káidou

WASHNGTON - Útočník, ktorý v decembri 2019 na leteckej akadémii vo floridskom meste Pensacola zabil troch amerických vojakov, sa v zahraničí radikalizoval najmenej päť rokov, pričom pri plánovaní útoku postupoval veľmi pedantne. Na spoločnej tlačovej konferencii to vyhlásili americký minister spravodlivosti William Barr a riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Chris Wray.

slovakia

left justify in out

Po útoku ho zastrelili

Útok na základni amerického vojenského námorníctva v Pensacole spáchal podporučík saudskoarabských vzdušných síl Muhammad Šamrání, ktorého krátko po čine zastrelili policajti.

 

FBI sa podarilo prelomiť šifrovanie páchateľových telefónov, vďaka čomu sa agentúra dostala k jeho komunikácii s operatívcom z teroristickej siete al-Káida.

 

 

Traja mŕtvi 

Americké bezpečnostné zložky teraz už nepochybujú o tom, že Šamráního k útoku motivovala džihádistická ideológia. Pri streľbe zo 6. decembra 2019 zahynuli traja americkí vojaci a ďalších osem ľudí utrpelo zranenia.

 

 

Páchateľ krátko pred činom zverejnil na Twitteri krátky manifest, v ktorom vyjadril svoju nenávisť voči Spojeným štátom a obvinil ich z páchania zločinov proti moslimom a celému ľudstvu. Saudská Arábia sa od útoku dôrazne dištancovala.

 

Spojené štáty po útoku vyhostili 21 Šamráního saudskoarabských kolegov, taktiež frekventantov uvedenej vojenskej akadémie, u ktorých bolo preukázané, že mali protiamerické a džihádistické postoje na sociálnych médiách, prípadne "sa dostali do kontaktu s detskou pornografiou".

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona