Útok škodlivým softvérom postihol automobilky Renault a Nissan

NETKY.SK • 13 Máj 2017, 13:53 • 2 min
Útok škodlivým softvérom postihol automobilky Renault a Nissan

PARÍŽ/LONDÝN - Automobilka Renault je prvou francúzskou spoločnosťou, ktorá oznámila, že ju zasiahol rozsiahly celosvetový hackerský útok malvérom WannaCry.

slovakia

left justify in out

V jeho dôsledku musela zastaviť výrobu v niektorých svojich prevádzkach vo Francúzsku, informovala dnes rozhlasová stanica RFI.

 

Podľa hovorcu automobilky je tento krok súčasťou opatrení, ktoré majú zabrániť šíreniu škodlivého softvéru.

 

Agentúra DPA s odvolaním sa na odborárov uviedla, že najviac postihnutá je prevádzka v meste Sandouville, kde pracuje okolo 3400 ľudí a ktorá vyrába predovšetkým úžitkové vozidlá, napríklad Renault Trafic.

 

Zastaviť výrobu musela po piatkovom útoku aj prevádzka automobilky Nissan v britskom meste Sunderland, oznámila dnes televízia Sky News. Firma vo vyhlásení uviedla, že pracuje na vyriešení problému, ktorý nastal v piatok okolo 22.00 h SELČ.

 

Do dnešného rána bolo podľa RFI zaznamenaných 90.000 útokov v takmer 100 krajinách, pričom najviac zasiahnuté boli Veľká Británia, Rusko, Ukrajina a Taiwan. V priebehu noci sa však šírenie takzvaného ransomwaru, prostredníctvom ktorého hackeri zvyknú vymáhať výkupné za opätovné sprístupnenie blokovaných počítačov, podarilo zastaviť, keďže jeden počítačový expert našiel v kóde programu "záchrannú brzdu".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona