Útok pred americkým konzulátom v Iraku si vyžiadal najmenej tri obete

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 08:36 • 2 min
Útok pred americkým konzulátom v Iraku si vyžiadal najmenej tri obete

ARBÍL - Najmenej traja ľudia dnes zahynuli a ďalší 14 utrpeli zranenia pri výbuchu bomby umiestnenej v aute pred americkým konzulátom v Arbíle, metropole kurdskej autonómnej oblasti na severe Iraku. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. K útoku sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo zahraničných vecí dnešný bombový útok na konzulát USA v Arbíle potvrdilo. Zároveň zdôraznilo, že pri výbuchu neutrpel zranenia žiadny z členov americkej diplomatickej misie ani nikto z príslušníkov irackých bezpečnostných síl strážiacich konzulát.

 

Podľa ministerstva výbušné zariadenie umiestnené v aute explodovalo priamo pred vchodom do prísne stráženého komplexu konzulátu. Podľa organizácie SITE, monitorujúcej aktivity militantov, sa k zodpovednosti za atentát prihlásil Islamský štát (IS). Ten na svojom účte na Twitteri uviedol, že jeho bojovníci z divízie Kirkúk "odpálili bombu pred americkým konzulátom (v Arbíle), čo viedlo k usmrteniu a zraneniu mnohých (Američanov)".

 

Očitý svedok incidentu pre agentúru Reuters uviedol, že bezprostredne po výbuchu bolo v okolí počuť streľbu z ručných zbraní a že z miesta útoku stúpal čierny dym. Islamský štát sa tiež prihlásil aj ku dvom bombovým útokom v irackom hlavnom meste Bagdad, pri ktorých zahynulo najmenej 27 ľudí.

 

Autonómny iracký Kurdistan je významným spojencom USA aj bagdadskej vlády v boji proti IS. Odhodlané kurdské milície sú jednou z mála ozbrojených formácií v Iraku, schopných čeliť islamistom v priamom pozemnom boji.

 

Kurdský región zostáva relatívne pokojný a uchránený od násilností, ktoré postihli mnohé ostatné časti Iraku. K predchádzajúcemu väčšiemu útoku v Arbíle, ku ktorému sa tiež prihlásil IS, došlo vlani v novembri. Samovražedný atentátnik vtedy zabil päť ľudí pred úradom miestneho guvernéra.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies