Útok na vojenské stanovište v Egypte si vyžiadal až 30 mŕtvych

NETKY.SK • 25 Október 2014, 07:25 • 2 min
Útok na vojenské stanovište v Egypte si vyžiadal až 30 mŕtvych

AL-ARÍŠ - Piatkový útok na jedno z kontrolných stanovíšť egyptskej armády na Sinajskom polostrove neprežilo až 30 vojakov, čo predstavuje najkrvavejšiu udalosť svojho druhu v Egypte za posledné desaťročia.

slovakia

left justify in out

Podľa oficiálnych zdrojov, ktoré pôvodne informovali o piatich obetiach, neznáma skupina zaútočila na príslušníkov armády v oblasti vzdialenej približne 15 kilometrov od mesta al-Aríš na pobreží Stredozemného mora. Akcia bola "dobre naplánovaná", pričom najskôr pri vojakoch vybuchlo auto, ktoré mohlo byť odpálené samovražedným útočníkom. Ozbrojenci potom údajne stanovište ostreľovali takzvanými reaktívnymi granátmi a vyvolali ďalšiu explóziu, keď zasiahli tank s muníciou. Ďalšie dve armádne vozidlá poškodili bomby nastražené na ceste. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil, v minulosti však podobné akcie proti egyptským bezpečnostným silám podnikala najaktívnejšia militantná skupina v krajine Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema).


Egyptská armáda spustila veľkú vojenskú kampaň proti militantom na severnom Sinaji minulý rok po zvrhnutí prezidenta Muhammada Mursího z Moslimského bratstva, ktorému odňali moc po masových protestoch proti jeho vláde. Útoky islamistov na Sinaji sa odvtedy vystupňovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies