Útok na vládny konvoj v Libanone neprežili dvaja príslušníci ochranky

NETKY.SK • 1 Júl 2019, 06:26 • 2 min
Útok na vládny konvoj v Libanone neprežili dvaja príslušníci ochranky

BEJRÚT - Pri streľbe na konvoj vládnych áut, ktorá sa odohrala počas včerajšieho dňa v horskej oblasti vzdialenej necelých 30 kilometrov juhovýchodne od Bejrútu, prišli o život dvaja príslušníci ochranky libanonského ministra pre záležitosti utečencov.

slovakia

left justify in out

Konvoj sa v čase incidentu pohyboval v blízkosti mesta Alajh v provincii Libanonské hory, ktorú má pod kontrolou drúzska frakcia vedená Walídom Džumblatom, odporcom súčasnej sýrskej vlády. Džumblatova frakcia sa súčasne ostro vymedzuje proti vodcovi inej drúzskej, ale prosýrsky orientovanej frakcie, Találovi Arslanovi. Minister pre záležitosti utečencov Sálih al-Gharíb, ktorého konvoj bol terčom streľby, a Arslan majú k sebe názorovo blízko.

 

img

 

Minister pre miestnu televíziu na margo incidentu uviedol, že "šlo o ozbrojené prepadnutie a pokus o vraždu. Zranenia utrpeli traja ochrankári kolóny, pričom dvaja po prevoze do nemocnice zomreli."

 

Pôvodne mal do oblasti prísť minister zahraničných vecí Džibrán Básil, maronitský kresťan, ktorý je Arslanovým politickým spojencom. Práve kvôli tejto návšteve jeho odporcovia prehradili prístupové cesty do regiónu. Básil následne svoju návštevu zrušil, pričom uviedol, že barikády na cestách k mestu Alajh boli provokáciou zo strany prívržencov Walída Džumblata.

 

img

 

V súvislosti s incidentom v Libanonských horách prezident Michel Aún zvolal na dnešný deň najvyššiu radu obrany štátu, aby s ňou celú záležitosť prerokoval.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona