Útok na Tchien-an-mene má na svedomí Islamské hnutie Východného Turkestanu

NETKY.SK • 1 November 2013, 09:01 • 2 min
Útok na Tchien-an-mene má na svedomí Islamské hnutie Východného Turkestanu

PEKING - Militantná organizácia Islamské hnutie Východného Turkestanu (ETIM) stojí za samovražedným útokom terénnym vozidlom, pri ktorom prišlo v pondelok v centre Pekingu o život päť ľudí. Uviedol to dnes Meng Ťien-ču, predseda politicko-právneho výboru vládnucej čínskej komunistickej strany.

slovakia

left justify in out

Meng svoje obvinenie vzniesol v rozhovore pre hongkonskú televíznu stanicou Phoenix v uzbeckom hlavnom meste Taškent, kde sa zúčastnil regionálneho bezpečnostného summitu, približuje agentúra AP.

Športový automobil triedy SUV prerazil v pondelok ochranné zátarasy na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men), pred vstupnou bránou do Zakázaného mesta vbehol do davu ľudí a začal horieť. Podľa polície zahynuli dvaja turisti a tri osoby vo vozidle - muž, jeho matka a manželka. Ďalšie desiatky ľudí utrpeli zranenia. V súvislosti s atentátom zatkla pekinská polícia päť podozrivých. Policajti označili incident za plánovaný teroristický útok - vôbec prvý v najnovších dejinách hlavného mesta Číny.

Islamské hnutie Východného Turkestanu klasifikujú zhodne OSN i USA ako teroristickú skupinu. Je známa ako militantná islamistická separatistická organizácia, usilujúca sa o nezávislý štát v čínskej oblasti Sin-ťiang, obývanej turkotatárskymi Ujgurmi.

Súvislosť, vzťahy a spojitosť ETIM-u s globálnym terorizmom sú však zatiaľ nie celkom jasné, tvrdia experti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies