Dráma v Burkina Faso pokračuje: Vo vedľajšom hoteli sa zabarikádovali dvaja ozbrojení džihádisti

NETKY.SK • 16 Január 2016, 10:21 • 2 min
Dráma v Burkina Faso pokračuje: Vo vedľajšom hoteli sa zabarikádovali dvaja ozbrojení džihádisti

OUAGADOUGOU - Útok na štvorhviezdičkový hotel Splendid v Ouagadougou si podľa výpovedí svedkov vyžiadal najmenej 20 obetí na životoch a 15 zranených.

slovakia

left justify in out

Vláda západoafrického štátu Burkina Faso oznámila, že v metropole Ouagadougou pokračuje aj po ukončení rukojemníckej drámy v hoteli Splendid ďalšia bezpečnostná operácia v oproti stojacom hotelovom zariadení. V objekte sa údajne zabarikádovali dvaja ozbrojení džihádisti, proti ktorým zasahujú vládne zložky.

Informujú o tom svetové médiá.

 

Operácia zameraná na dobytie džihádistami obsadeného hotela Splendid v metropole Burkiny Faso Ouagadougou sa skončila oslobodením 126 rukojemníkov a smrťou troch útočníkov. Oznámila to dnes vláda tohto západoafrického štátu, ktorej slová citovala agentúra AP.

 

Podľa americkej organizácie SITE monitorujúcej internetové stránky militantov sa k dnešnému útoku na hotel Splendid v Ouagadougou prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky.

 

Jeden príslušník americkej armády sa podieľa na operácii bezpečnostných zložiek Burkiny Faso, ktoré sa v spolupráci so svojimi francúzskymi kolegami dnes od skorého rána pokúšajú dobyť džihádistami obsadený hotel Splendid v metropole Ouagadougou. Napísala to agentúra AP.

 

V tomto západoafrickom štáte pôsobí podľa citovaného zdroja z Pentagónu zhruba 75 amerických vojakov - 15 je nasadených pri ambasáde a okolo 60 spolupracuje s francúzskymi jednotkami. Američania tam Francúzom pomáhajú pri prieskumných a špionážnych operáciách.

 

Najmenej desať tiel objavili dnes požiarnici pri obhliadke terasy kaviarne Cappuccino v Ouagadougou, ktorá sa v piatok stala terčom útoku predpokladaných džihádistov. Komando následne v meste zaútočilo aj na hotel Splendid, kde doteraz zadržiava rukojemníkov.

 

Informovalo o tom dnes ministerstvo vnútra, podľa ktorého sa bezpečnostné zložky Burkiny Faso v spolupráci so svojimi francúzskymi kolegami dnes od skorého rána pokúšajú dobyť džihádistami obsadený hotel. Z objektu už vyviedli desiatky ľudí - ich počet sa v závislosti od zdroja pohybuje od vyše 30 do 60. Presný počet zadržaných nie je známy.

 

Hotel aj kaviareň boli obľúbené u cudzincov zo Západu. Útok na oba objekty podniklo v piatok večer komando pozostávajúce z troch až štyroch útočníkov, ktorí sa do centra Ouagadougou dostala dvoma terénnymi autami. K zodpovednosti za akciu sa neskôr prihlásila skupina al-Káida v islamskom Maghribe (AQIM). Jedna z očitých svedkýň pre webovú stránku francúzskeho magazínu Le Point uviedla, že útočníci hovorili medzi sebou po arabsky. Podľa inej ženy sa pri útokoch zameriavali na belochov.

 

 

Okrem hotela džihádisti zaútočili aj na kaviareň Cappuccino, ktorá sa nachádza na druhej strane ulice oproti hotelu Splendid. Podpálili aj niekoľko zaparkovaných áut a strieľali smerom k ďalším obchodom a reštauráciám. Do miestnej univerzitnej nemocnice priviezli medzičasom asi 15 osôb so strelnými zraneniami alebo zraneniami spôsobenými pri páde, informoval dnes jej riaditeľ Robert Sangaré.

 

 

Zásahové jednotky bezpečnostných zložiek afrického štátu Burkina Faso dnes oslobodili skupinu pozostávajúcu z 33 ľudí zadržiavaných skupinou džihádistov od piatku večera v hoteli v meste Ouagadougou, uviedla agentúra Reuters.

Medzi oslobodenými je aj minister verejnej správy, práce a sociálnej bezpečnosti Clement Sawadogo, informoval minister komunikácie Remis Dandjinou s tým, že operácia zásahových jednotiek pokračuje.

 

 

Agentúra Reuters uviedla, že všetkých bývalých rukojemníkov previezli do nemocnice.

 

Podľa miestnych i francúzskych médií dnes v skorých ranných hodinách sa do Ouagadougou presunuli francúzske jednotky pôsobiace v susednom Mali, aby prípadne zasiahli do riešenia rukojemníckej krízy. Predstavitelia vlády pred tým nevylúčili, že požiadajú o pomoc velenia zahraničných jednotiek pôsobiacich v oblasti - okrem Francúzov sú v oblasti aj Američania.

 

V hoteli Splendid v Ouagadougou, hlavnom meste africkej Burkiny Faso, v ktorom bola od piatku večera džihádistami zadržiavaná skupina rukojemníkov, vypukol dnes nad ránom požiar.

 

Stalo sa tak po tom, ako komandá vládnych bezpečnostných zložiek začali s operáciou na oslobodenie rukojemníkov. Miestna rozhlasová stanica Oméga informovala, že nateraz sa podarilo oslobodiť prvých 12 zadržiavaných.

V oslobodzovacej úvode operácie vládne sily použili výbušniny, aby sa dostali do budovy, informovala agentúra Reuters. Požiar vypukol vo vstupnej hale a začal sa šíriť nielen vnútri, ale aj von.

 

Operácia miestnych bezpečnostných jednotiek sa začala viac ako päť hodín po tom, ako na hotel zaútočili a obsadili ho džihádisti.

 

Pred hotelom horelo viacero áut, ktoré podpálili útočníci ešte pred obsadením budovy.

 

Burkina Faso je väčšinovo moslimskou krajinou, ktorej sa doteraz vyhýbali násilnosti páchané extrémistickými islamistickými skupinami, aké napríklad v susednom Mali či Nigeri unášajú cudzincov a za ich prepustenie žiadajú výkupné. Vlani v apríli však v Burkine Faso zaznamenali prvý prípad únosu cudzinca - bol ním Rumun.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona