Útok na separatistov bol dielom Rusov, tvrdí tajná ukrajinská služba

NETKY.SK • 21 Apríl 2014, 06:46 • 2 min
Útok na separatistov bol dielom Rusov, tvrdí tajná ukrajinská služba

KYJEV - Ukrajinská polícia a tajná služba v nedeľu obvinili Rusko zo zinscenovania krvavej prestrelky pri meste Slovjansk na východe krajiny, kde skupina ozbrojencov prepadla improvizované kontrolné stanovište proruských separatistov, pričom viacero z nich usmrtila.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) boli páchateľmi "ozbrojení porušovatelia zákona a sabotéri, ktorí terorizujú obyvateľstvo v okolí Slovjansku" a uchýlili sa k "cynickej provokácii". Predstavitelia zároveň tvrdia, že na mieste nebol prítomný nikto "okrem sabotérov a zločineckých postáv podporovaných a vyzbrojených príslušníkmi ruskej vojenskej rozviedky".

 

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že hoci od ovládnutia Slovjansku separatistami nemôže tamojšia polícia pracovať, získalo informácie o usmrtení najmenej troch mužov pri nedeľňajšom incidente, ktorý podľa neho mohli vyvolať ruskí agenti. Ministerstvo vnútra ďalej ubezpečilo, že v noci na nedeľu neuskutočnilo žiadnu operáciu v okolí Slovjansku, ktorý označilo za "najnebezpečnejšie miesto na Ukrajine vzhľadom na prítomnosť zahraničných sabotérov a nezákonných ozbrojených skupín". V súvislosti s prestrelkou tiež poukázalo na "podozrivú" rýchlosť, s akou sa na mieste objavili štáby ruských televíznych staníc. 

 

Útok pri Slovjansku, pri ktorom podľa ruských médií zahynulo päť ľudí, predtým odsúdilo ministerstvo zahraničných vecí v Moskve. Zverejnené vyhlásenie hovorí o usmrtení nešpecifikovaného počtu civilistov ozbrojencami Pravého sektora, čo je ultranacionalistická skupina zaangažovaná do februárového zosadenia ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča. Rusko vyjadrilo "rozhorčenie nad provokáciou... ktorá svedčí o chýbajúcej vôli zo strany orgánov Kyjeva udržať na uzde a odzbrojiť nacionalistov a extrémistov". Samotný Pravý sektor poprel akýkoľvek podiel na prestrelke a označil ju za dielo ruských špeciálnych síl. Udalosť sa odohrala tri dni po krízových rokovaniach v Ženeve, kde sa Ukrajina, Rusko, EÚ a USA dohodli na krokoch smerujúcich k uvoľneniu napätia v oblasti vrátane odzbrojenia militantných skupín. Moskva vyčíta Kyjevu neschopnosť ochrániť rusky hovoriace obyvateľstvo na východe Ukrajiny, čo vyvoláva obavy z intervencie, ako tomu bolo pred marcovým pripojením Krymu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona