Útok na Reinharda Heydricha s krycím názvom operácia Antropoid

NETKY.SK • 29 Máj 2021, 18:25 • 2 min
Útok na Reinharda Heydricha s krycím názvom operácia Antropoid

Slávny útok uskutočnili česko-slovenskí výsadkári Jozef Gabčík,s krycím menom Zdeněk, a Jan Kubiš, s krycím menom Ota Navrátil, ktorí boli na túto úlohu špeciálne vycvičení v Škótsku. Zaužívaný výraz atentát je dokonca nesprávny, išlo totiž o vojenskú operáciu.

slovakia

left justify in out

Pred pár dňami sme si pripomínali 79. výročie tejto udalosti. Útok na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha bol jednou z najvýznamnejších akcií na likvidáciu predstaviteľa nacistického režimu v priebehu celej 2. svetovej vojny. 

 

img

 

Reinhard Tristan Eugen Heydrich

Heydrich bol nemeckým politikom a členom nacistickej strany NSDAP. Po Heinrichovi Himmlerovi bol druhým najvyšším predstaviteľom nacistických ozbrojených zložiek Waffen-SS, blízkym spolupracovníkom Heinricha Himmlera a jedným z hlavných architektov nacistického holokaustu a koncentračných táborov.

 

V rokoch 1936 – 1939 bol veliteľom nacistickej tajnej polície Gestapa, šéfom Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti a Bezpečnostnej služby a v rokoch 1941 – 1942 bol zastupujúcim ríšskym protektorom protektorátu Čechy a Morava.

 

Ako zastupujúci ríšsky protektor presadzoval politiku cukru a biča, čo predstavovalo sociálne výhody pre robotníkov a brutálne perzekúcie voči nelojálnym a nepriateľským „živlom“.

 

Zomrel v roku 1942 v Prahe na následky atentátu, ktorý bol spáchaný Jozefom Gabčíkom a Janom Kubišom. Nemci sa za jeho smrť kruto pomstili, a to vyvraždením civilných obyvateľov obcí Lidice a Ležáky. O Antropoide i Lidiciach boli natočené celovečerné filmy.

 

Útok na Heydricha, operácia Antropoid

Ráno 27. mája odišli útočníci električkou na Žižkov. Tam si vyzdvihli bicykle, pomocou ktorých sa prepravili pred deviatou hodinou rannou do Holešoviček. Gabčík svoj samopal zostavil tajne, pod kabátom.

 

img

 

Heydrich po raňajkách strávil čas so svojou rodinou, a okolo desiatej hodiny rannej vyrazil na Pražský hrad.  Jeho Mercedes-Benz 320 mal byť podľa nariadení už dávno opancierovaný, no ešte stále nebol. Možno by nakoniec prežil a história by vyzerala inak.

 

img

 

Gabčík (fotografia pod textom) a Kubiš čakali na Kirchmayerovej ulici pri zástavke električiek asi 250 metrov od nemocnice Bulovka smerom na Thomayerovy sady.

 

img

 

Heydrichov automobil sa objavil približne o 10:35, Gabčík odhodil svoj kabát a vytiahol samopal. Začal strieľať, no niečo nebolo v poriadku. Stala sa nečakaná vec, Gabčíkovi zlyhal samopal Sten, a Heydrich prikázal šoférovi zastať.

 

img

 

Kubiš (fotografia nad textom) neváhal, a hodil do auta granát, ktorý vybuchol pri zadnom kolese, a Heydrichovi spôsobil zranenie chrbta.  Vyzeralo to, že zranenia nie sú príliš vážne. Heydrich sa dokonca pokúsil sledovať útočníkov so zbraňou v ruke, no onedlho spadol na zem. Mal totiž ťažké vnútorné zranenia.

 

img

 

Civilné nákladné auto ho previezlo do pražskej nemocnice Bulovka. Po operácii sa úspešne zotavoval, no dostal infekciu a zomrel. Heydrich mal pohreb s poctami na cintoríne invalidov v Berlíne. Jeho funkciu vedenia Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti po ňom prevzal Ernst Kaltenbrunner.

 

Následok útoku

Po atentáte nastalo obrovské pátranie. Neskôr vraždenie, ktoré nepoznalo žiadne hranice. Vyvraždenie obcí Lidice a Ležáky bolo len jednou z epizód v rámci nemeckého besnenia.

 

img

 

Lidice boli zrovnané so zemou

Obec bola vypálená a dokonale zrovnaná so zemou. Takmer všetci obyvatelia boli vyvraždení, či premiestnení do koncentračných táborov.

 

img

 

Celkový počet obetí bol 340. Z toho 192 mužov, 60 žien a 88 detí. Túto udalosť dnes pripomína Pamätník Lidice a múzeum. 

 

img

 

Súvisiaci článok: Minister obrany si pripomenul 79. výročie atentátu na Reinharda Heydricha

 

Hlavných aktérov útoku nám pripomína pamätník v kostolnej krypte sv. Cyrila a Metoda na Resslovej ulici v Prahe.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies