Útok na kongresmanku Giffordsovú môže mať negatívny vplyv na misie NASA

NETKY.SK • 10 Január 2011, 12:41 • 2 min
Útok na kongresmanku Giffordsovú môže mať negatívny vplyv na misie NASA

Útok na kongresmanku Giffordsovú môže mať negatívny vplyv na misie NASA

slovakia

left justify in out

Správa o útoku na americkú kongresmanku Gabrielle Giffordsovú sa dotkla aj amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA), informuje agentúra AP.
      Astronaut Mark Kelly - manžel členky Snemovne reprezentantov, ktorá utrpela v sobotu vážny priestrel hlavy - má v apríli viesť misiu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Tá môže byť poslednou v histórii 30-ročného vesmírneho programu, pretože sa blíži čas jej vyradenia.
      Markovo identické dvojča Scott Kelly, Giffordsovej švagor, je momentálne vo vesmíre, kde až do marca velí posádke ISS. Tragická správa sa dostala až k nemu. Kým sa Mark ponáhľal za svojou ženou do nemocnice, Scott prostredníctvom riadiaceho centra podrobne sledoval vývoj situácie.
      "Chcem poďakovať všetkým, ktorí sú v myšlienkach a modlitbách s nami za slová sústrasti a povzbudenia pre obete tohto strašného činu a ich rodiny," odkázal astronaut z vesmíru. Svoju švagrinú označil za "láskavú, súcitnú, úžasnú ženu, ktorú milujú jej priatelia aj politickí súperi, a skutočnú vlastenku". "Čo sa to deje v našej krajine, že taký dobrý človek sa môže stať terčom tak nezmysleného násilia?"  
      Podľa NASA je zatiaľ predčasné špekulovať o tom, či Mark Kelly odstúpi z velenia raketoplánu Endeavour a jeho aprílového letu. Je však otázne, ako 46-ročný Mark Kelly zvládne nasledujúce tri mesiace tvrdého tréningu, ktorý sa poväčšine koná Houstone, a popri tom bude mať čas na svoju manželku. Žena, s ktorou sú svoji tri roky, je totiž hospitalizovaná v kritickom stave v Arizone.
      Kellyho misia je dôležitejšia, ako väčšina ostatných. Počas posledného letu Endeavouru by sa mal uskutočniť zložitý fyzikálny experiment navrhnutý laureátom Nobelovej ceny.
       Správa o Giffordsovej vážnom stave bola najhoršou zvesťou, ktorá za posledné štyri roky zastihla kozmonauta vo vesmíre. Naposledy sa podobný prípad stal na Vianoce roku 2007, keď sa člen posádky dozvedel o smrti svojej matky pri dopravnej nehode.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona