Útok na Klausa rozprúdil búrlivú diskusiu: Je to hanba a katastrofa

NETKY.SK • 1 Október 2012, 14:13 • 2 min
Útok na Klausa rozprúdil búrlivú diskusiu: Je to hanba a katastrofa

Útok na Klausa rozprúdil búrlivú diskusiu Je to hanba a katastrofa - Krimi Piatkový útok plastovou pištoľou na českého prezidenta Václava Klausa je zlyhanie celej skupiny ochrankárov a to je katastrofa. Domnieva sa bezpečnostný expert Juraj Zábojník, ktor

slovakia

left justify in out

img

Piatkový útok plastovou pištoľou na českého prezidenta Václava Klausa je zlyhanie celej skupiny ochrankárov a to je katastrofa. Domnieva sa bezpečnostný expert Juraj Zábojník, ktorý šéfoval slovenskému Úradu na ochranu ústavných činiteľov v rokoch 1997-1999. "To, čo sa stalo v Prahe, je hanba a výsledok výberu ľudí, ktorých vyberali ešte neschopnejší ľudia. Ak zlyhá jeden z ochrany ústavných činiteľov, je to chyba, ak celá skupina, je to katastrofa," vyslovil svoj názor pre TASR expert a analytik Zábojník.

Dvadsaťšesťročný robotník Pavel Vondrouš, ktorý sa hlási ku komunistom, poranil prezidenta strelami z plastovej pištole pri slávnostnom opätovnom otvorení mosta v Chrastave, okres Liberec, ktorý v roku 2010 zničili povodne. Chcel vyburcovať politikov na zamyslenie nad svojím správaním a poukázať na zhoršujúcu sa kvalitu života obyčajných ľudí.

Pre incident, ktorý odsúdil aj český premiér Petr Nečas a minister vnútra Jan Kubice, v sobotu večer odstúpil z funkcie šéf útvaru pre ochranu prezidenta Jiří Sklenka. Vyhlásil, že cíti osobnú zodpovednosť za svojich podriadených, ktorí v Chrastave zlyhali.

Vondrouša v sobotu večer polícia prepustila z cely predbežného zadržania, ďalej ho budú vypočúvať na slobode. Za útok na prezidenta ho obvinili z výtržníctva. Hrozia mu až dva roky väzenia.

Podľa psychológov útočník na Václava Klausa nie je normálny



Dvadsaťšesťročný Pavel Vondrouš zo severočeského mesta Liberec, ktorý minulý piatok 28. septembra vystrelil z plastovej pištole na prezidenta Václava Klausa, nie je podľa psychológov zrejme úplne psychicky v poriadku. Navyše, útokom riešil nejaký osobný problém. Informácie dnes priniesla spravodajská webová stránka iDNES.cz.

"Takýmto útokom je prekročená určitá medza v demokratickom prostredí. Treba to hodnotiť ako agresiu a ako agresívny čin, hoci ide o plastovú pištoľku," vysvetlil význam napadnutia prezidenta český psychológ Slavomil Hubálek, ktorého citoval web iDNES.cz. "Nech už je to akýkoľvek prezident, mal by mať v očiach verejnosti určitú úctu," dodal.

Pochybnosti o duševnom stave útočníka má aj ďalší psychológ Robert Nesnídal. "Určite si myslím, že akýsi posun osobnosti tam je, ten človek nie je úplne v norme. Inak by to riešil normálnou cestou, nie takouto agresivitou," uviedol.

Strelec zaútočil na Václava Klausa v piatok popoludní vo chvíli, keď sa prezident zdravil s ľuďmi na slávnostnom otvorení mosta opraveného po povodniach z roku 2010. Pristúpil ku Klausovi a niekoľkokrát naňho vystrelil z plastovej pištole. Útoku, ktorý sa odohral v meste Chrastava v okrese Liberec, nielenže prezidentova ochranka nezabránila, ale dokonca nechala páchateľa z miesta činu odísť.

Pavel Vondrouš v sobotu 29. septembra zverejnil na sociálnej sieti Facebook pohnútky, ktoré ho k činu viedli. Napísal so značnými gramatickými chybami, že nechcel hádzať nejakými vajíčkami, lebo voči tomu sú politici hluchí a slepí.

Podľa psychológa Hubálka svedčí strelcov písomný prejav o tragickej výchovnej zanedbanosti. "Psychickou poruchou však zjavne netrpí. Napriek tomu vykazuje rysy psychickej deprivácie a môj osobný názor je, že si okrem iného rieši nejaký svoj osobný problém," pokračoval v rozbore páchateľovej osobnosti Hubálek.

Obaja oslovení psychológovia sa zhodujú, že Pavel Vondrouš určite nie je po psychickej stránke úplne v poriadku. "Je veľmi mimo rámca normy. Povedal by som, že tá osobnosť určite trošičku 'uletená' je," dodal Nesnídal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies