Útok na irackého ministra obrany: Ostreľovač zaútočil na konvoj

NETKY.SK • 7 September 2015, 17:36 • 2 min
Útok na irackého ministra obrany: Ostreľovač zaútočil na konvoj

BAGDAD - Konvoj irackého ministra obrany Chálida Ubajdího sa dnes dostal pod paľbu ostreľovača, ale minister vyviazol z útoku bez zranení. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu ministerstva Jahjáu Rasúla.

slovakia

left justify in out

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Podľa hovorcu spoločných operácií, brigádneho generála Rasúla, k nemu došlo v západnej okrajovej štvrti mesta Bajdží, 190 kilometrov severne od irackej metropoly Bagdad.

 

Premiér Hajdar Abádí vyhlásil, že bitka o Bajdží a jeho rafinériu, ktorá je najväčšou v Iraku, je rozhodujúca v boji proti silám Islamského štátu (IS).

Ak iracké bezpečnostné sily a bojovníci zo šiitských milícií znovu získajú kontrolu nad oblasťou okolo Bajdží, pomôže im to postúpiť smerom na sever k mestu Mósul, ovládanému takisto IS, a vyvážiť straty a prehry v západnej provincii Anbár.

 

Minister Ubajdí bol v Bajdží v rámci návštevy bojového poľa v provincii Saláhaddín. Už skôr podnikol inšpekciu medzi vojakmi v Tábore Speicher, teda na bývalej americkej vojenskej základni, a neskôr si prezrel Tikrít, domovské mesto bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna.

 

"Minister je v poriadku a v bezpečí," povedal pre Reuters hovorca Rasúl. Dodal, že pri útoku utrpel ľahké zranenia ochrankár.

 

Bajdží sa nachádza na frontovej línii už vyše roka, od júna 2014, keď ho dobyl IS v rámci svojej bleskovej bojovej operácie na severe a západe Iraku. IS tam ovládol viaceré mestá a snaží sa postupovať smerom na metropolu Bagdad.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies