Útok na Charlie Hebdo: Polícia vzala do väzby sedem podozrivých

NETKY.SK • 8 Január 2015, 10:03 • 2 min
Útok na Charlie Hebdo: Polícia vzala do väzby sedem podozrivých

PARÍŽ - Mladík, ktorý sa v stredu vzdal polícii, keď spustila pátranie po páchateľoch útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v Paríži, je švagrom jedného z dvoch hlavných podozrivých. Informovali dnes francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Mladý muž, identifikovaný ako Mourad Hamyd, sa sám dostavil na policajnú stanicu v Charleville-Mézieres. Podľa médií je podozrivý, že pomáhal páchateľom. Ako však informovali niektoré francúzske denníky, priateľov Mouradovo zadržanie prekvapilo, keďže v stredu bol s nimi na vyučovaní v miestnom lýceu.

 

Podľa webového portálu denníka Le Parisien v súvislosti s vyšetrovaním útoku skončilo v policajnej väzbe celkovo sedem ľudí blízkych obom podozrivým - bratom Saidovi a Chérifovi Kouachiovcom. Medzi zadržanými sú aj ženy.  

 

img

 

Francúzska polícia spustila po hlavných podozrivých rozsiahlu pátraciu akciu. Na stopu ju naviedol identifikačný preukaz Saida Kouachiho, nájdený v aute, ktorým páchatelia unikli z miesta činu a zanechali ho opustené na parížskom predmestí, neďaleko Porte de Pantin. 

 

Francúzska polícia dnes na ochranu úradov, škôl a ďalších verejných budov, miest náboženského kultu a obchodných centier nasadila vyše 88.000 príslušníkov, ako dnes uviedol minister vnútra Bernard Cazeneuve. 

 

Pohotovosť v rámci plánu Vigipirat bola zvýšená na úroveň zodpovedajúcu riziku atentátu, informoval na svojej stránke denník Le Parisien. 

 

 

 

 

 

Cazeneuve uviedol, že pred útokom na redakciu týždenníka polícia nemala žiadne indície, že by v krajine hrozil atentát. "Tí, ktorí ho spáchali, musia vedieť, že republika ich dolapí," upozornil minister. 

 

Predsedníčka nacionalistického Národného frontu (FN) Marine Le Penová sa dnes v rozhovore pre televíziu France 2 vyjadrila, že "Francúzsko musí byť vo vojne proti islamistickému fundamentalizmu". 

 

Dodala, že "terorizmus, ktorý včera (v stredu) prehovoril, chce zabrániť slobode slova a diskusii". Priznala, že týždenník Charlie Hebdo veľmi často útočil na FN, ale uviedla, že "to je demokracia". "Demokracia znamená dať slovo aj tým, ktorí s vami nesúhlasia," vyhlásila Le Penová. 

 

V rozhovore Le Penová upozornila, že nebezpečenstvo v podobe islamistického fundamentalizmu pretrváva vo Francúzsku už "roky". Žiadala posilnenie kontroly na hraniciach a vyčlenenie dodatočných financií pre políciu a tajné služby. Vyslovila sa tiež za referendum o obnovení trestu smrti, lebo osobne si myslí, že "táto možnosť by mala existovať". 

 

Premiér Manuel Valls dnes v rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL vyzval Francúzov na zodpovedný prístup, aby informácie kolujúce v médiách a na internete nebránili vyšetrovaniu útoku na redakciu Charlie Hebdo a nemarili ho. Vyjadril sa tak v súvislosti s medializovanými informáciami o počte zadržaných a vypočúvaných podozrivých osôb, ktoré odmietol komentovať.

 

Na margo osôb, ktoré boli pri atentáte ťažko zranené, Valls povedal, že ich stav je naďalej mimoriadne vážny.

 

Valls v rozhovore vysoko ocenil "mimoriadnu mobilizáciu" francúzskych občanov, ktorí sa už v stredu večer na viacerých miestach krajiny spontánne zišli na smútočných a protestných zhromaždeniach. Uviedol, že Francúzsko nemožno stotožňovať so spisovateľom Michelom Houellebecqom, "netoleranciou, nenávisťou a strachom". 

 

Houellebecqov najnovší román Soumission už pred tým, ako sa v stredu objavil na knižnom trhu, vyvolal polemiku. Autor si v ňom totiž predstavuje Francúzsko v roku 2022, keď ho riadi moslimská vláda a prezidentom sa stane líder moslimskej strany Ben Abbes, ktorý o sebe tvrdí, že bude ochrancom základných hodnôt. Medzi ne však radí patriarchát, polygamiu, zahaľovanie žien, ich vzdanie sa zamestnania, koniec slobody vierovyznania a konverziu k islamu.

 

Rozsah mobilizácie a solidarity po útoku na týždenník demonštrujú aj fotografie, ktoré sa dnes objavili na internete od jeho radových používateľov. Železničná spoločnosť SNCF prakticky v celej krajine na informačných tabuliach vo vlakoch i na staniciach informácie o smerovaní vlakov strieda s nápisom "Je suis Charlie" (Som Charlie), ktorý sa ako hashtag #JeSuisCharlie objavil na sieti Twitter a používa sa prakticky na celom svete na vyjadrenie solidarity s postihnutým týždenníkom.

 

 

 

 

 

Medzi 12 obeťami útoku na redakciu satirického týždenníka boli aj štyria kľúčoví karikaturisti. Mnohí ich kolegovia im v iných denníkoch, či na internete už v stredu popoludní i dnes vzdali hold vlastnými karikatúrami.    




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona