Útok na Charlie Hebdo: Páchatelia sú podľa všetkého v oblasti Valois

NETKY.SK • 8 Január 2015, 19:04 • 2 min
Útok na Charlie Hebdo: Páchatelia sú podľa všetkého v oblasti Valois

PARÍŽ - Dvaja maskovaní a ozbrojení muži, ktorí sú podozriví zo spáchania stredajšieho útoku v redakcii satirického týždenníka Charlie Hebdo, sú na území departementu Oise ležiaceho severne od Paríža. Informovala o tom televízia France 3 s tým, že ich pohyb zaregistrovali v meste Crépy v oblasti Valois.

slovakia

left justify in out

Predtým o ich pohybe políciu informovali očití svedkovia z oblasti Aisne. 

 

Predpokladaní páchatelia - bratia Said a Chérif Kouachiovci (34- a 32-ročný) - Paríž opustili autom značky Renault Clio. Podľa očitých svedkov majú samopaly typu Kalašnikov a zrejme aj ručné protitankové granátomety. Denník Le Parisien uviedol, že podozriví na čerpacej stanici pri obci Villers-Cotteret ukradli pohonné hmoty a jedlo. 

 

Francúzske médiá informovali, že početné policajné posily dostali rozkaz presunúť sa do Villers-Cotteret, kde boli dvaja podozriví lokalizovaní. Podľa webovej stránky časopisu L'Express tam páchatelia odstavili auto, ktorým unikali z Paríža. Z auta odmontované ŠPZ našla polícia v Paríži.  

 

Polícia stráži aj cesty vedúce do hlavného mesta na východe Parížskej oblasti, čiže oblasť v okolí Porte de Pantin, Porte de Bagnolet a Porte de La Villette.

 

Podľa niektorých zdrojov sa predpokladaní páchatelia po tom, ako sa z Paríža vydali cestou na Remeš (Reims) a Aisne, znova obrátili smerom na francúzsku metropolu. Polícia tieto informácie nepotvrdila.

 

Z bezpečnostných dôvodov dnes uzavreli celú štvrť okolo Elyzejského paláca, v ktorom sídli prezident, informovala internetová televízia RTL. Podľa televízie France24 do Elyzejského paláca dnes popoludní zavíta exprezident Jacques Chirac, aby s hlavou štátu rokoval o vzniknutej situácii. Úradujúci prezident Francois Hollande, ktorý po útoku na Charlie Hebdo vyzval na celonárodnú jednotu, dnes dopoludnia v Elyzejskom paláci prijal svojho predchodcu v úrade Nicolasa Sarkozyho.  

 

Francúzska polícia dnes prostredníctvom siete Twitter vyzvala občanov na čo najväčšiu ostražitosť a požiadala ich, ako aj novinárov, aby zverejňovali len oficiálne informácie. Upozornila, že akýkoľvek detail, pravdivý či nepravdivý, môže ohroziť životy policajtov. Vyzvala tieto informácie "nezdieľať, nelajkovať a neopakovať".

 

Francúzska polícia spustila v stredu večer rozsiahlu pátraciu akciu po páchateľoch útoku na redakciu, ktorý si vyžiadal 12 obetí a 11 zranených. V noci nadnes polícia zverejnila bratov Kouachiovcov. Tretí podozrivý, Mourad Hamyd, sa sám prihlásil na polícii v Charleville-Mézieres (departement Ardennes) a je v policajnej väzbe.

 

Advokát Vincent Ollivier, ktorý v roku 2008 obhajoval Chérifa Kouachiho počas súdneho procesu, vyzval dnes svojho bývalého mandanta, aby sa vzdal polícii.

 

Chérif Kouachi bol v roku 2008 odsúdený na 18 mesiacov väzenia pre obvinenia týkajúce sa terorizmu za to, že pomáhal posielať bojovníkov vzbúrencom do Iraku. Na procese povedal, že "skutočne veril v myšlienku" boja proti Spojenými štátmi vedeným spojencom v Iraku. Podľa vlastných slov ho motivoval hnev po televíznych záberoch týrania irackých väzňov v americkej väznici v Abú Ghraibe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona