Útok na budovu Kapitolu má dohru. Jeden z útočníkov sa priznal k sprisahaniu!

NETKY.SK • 24 Jún 2021, 10:35 • 2 min
Útok na budovu Kapitolu má dohru. Jeden z útočníkov sa priznal k sprisahaniu!

WASHINGTON – V stredu sa priznal prvý prívrženec skupiny Oathkeepers, ktorý sa zúčastnil útoku na budovu Kapitolu po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

K útoku na budovu Kapitolu, ku ktorému došlo v januári tohto roka a bol vedený prívržencami bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, má dohru na súde

 

Útok bol sprisahaním

V hľadáčiku polície je takmer 500 ľudí. Ako uviedla agentúra AP, strážcovia zákona v tomto prípade vedú rozsiahle vyšetrovanie, ktoré pomaly prináša svoje prvé výsledky. 

 

Prvým mužom, ktorý sa pred sudcom priznal k sprisahaniu, je člen skupiny Oathkeepers Graydon Young. Ako vysvetlil, cieľom skupiny výtržníkov bolo narušiť rokovanie Kongresu, aby zákonodarcovia nemohli potvrdiť víťazstvo demokrata Joea Bidena vo voľbách.

 

 

Prokuratúra sa domnieva, že vyčíňanie a násilné vniknutie do budovy Kapitolu obvinení dlhodobo a poctivo plánovali. Zároveň vylučuje, že by išlo o davovú psychózu, kedy sa nechali strhnúť rozzúreným davom

 

Prečítajte si tiež: Trump otočil o 360 stupňov. Násilníkov z Kapitolu odsúdil a vyzval ich, aby pred inauguráciou ostali pokojní

 

Bude vypovedať pred veľkou porotou?

Youngovi hrozí trest odňatia slobody vo výške 6,5 roka. Keďže však začal spolupracovať s vyšetrovateľmi a pomohol odkryť viaceré skutočnosti, môže dostať oveľa nižší trest.

 

Sudcovi tiež povedal, že je ochotný vypovedať pred veľkou porotou a nechá sa vypočuť policajnými vyšetrovateľmi bez svojich právnych zástupcov

 

Anna Morganová, ktorá sa taktiež priznala k nepovolenému vstupu do budovy, dostala trojročnú podmienku150 hodín verejnoprospešných prác.

 

 

Okrem iného musí zaplatiť pokutu 500 dolárov. Jej priznanie prišlo potom, čo uzavrela dohodu s prokuratúrou. V súdnej sieni sa žena za svoje vyčíňanie ospravedlnila.

 

Dodala, že keby vedela, čo ju vo Washingtone vlastne čaká, určite by sa zhromaždenia nezúčastnila. Jej právnik tvrdí, že si iba prišla vypočuť Trumpov prejav. To však nič nemení na skutočnosti, že sa pridala k rozzúrenému davu.

 

Prokuratúra však pripustila, že Morganová sa nepodieľala na ničení majetku či násilnostiach, preto nepožadovala vyšší a tvrdší trest. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Trump je v tom až po uši! Je obvinený z najzávažnejšieho zločinu proti ústave!

 

Čierny deň v americkej histórii

Násilnosti si vyžiadali päť ľudských životov, pričom narušili rokovanie oboch komôr Kongresu. Zákonodarcovia tak boli nútení stretnutie prerušiť a opustiť budovu.

 

Po niekoľkohodinovom prerušení, keď sa silovým zložkám podarilo situáciu dostať pod kontrolu, sa znova zišli a definitívne potvrdili Bidenovo víťazstvo

 

img

 

Veľký podiel viny nesie práve bývalý prezident Trump, ktorý opakovane napádal výsledky volieb, pričom ich označil za zmanipulované. Jeho tvrdenia nepotvrdili ani súdy, ktoré žaloby bývalého prezidenta zmietli zo stola. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies