FOTO Útok na autobus Borussie vyšetrujú ako akt terorizmu, podozriví sú dvaja islamisti

NETKY.SK • 12 Apríl 2017, 15:06 • 2 min
FOTO Útok na autobus Borussie vyšetrujú ako akt terorizmu, podozriví sú dvaja islamisti

Karlsruhe - Nemeckí vyšetrovatelia vychádzajú v prípade útoku na autobus futbalového klubu Borussia Dortmund z predpokladu, že išlo o teroristický útok. V súvislosti s utorkovými výbuchmi zadržali jedného z dvoch islamistov, ktorých považujú za podozrivých, po druhom pátrajú, oznámila dnes Spolková prokuratúra.

slovakia

left justify in out

"Možno predpokladať, že máme do činenia s teroristickým pozadím," povedala novinárom hovorkyňa prokuratúry. Dodala však, že "presný motív je naďalej nejasný", aj keď list nájdený neďaleko miesta útoku môže poukazovať na islamský extrémizmus.

 

List z miesta útoku žiada stiahnutie nemeckých prieskumných lietadiel z Turecka, odkiaľ podnikajú lety nad Sýriou, a uzavretie leteckej základne Spojených štátov Ramstein v Nemecku. Hodnovernosť listu stále vyhodnocujú, uviedla hovorkyňa.

 

Vyšetrovatelia majú podľa nej na druhej strane "vážne pochybnosti" o ďalšom prihlásení sa k zodpovednosti, ktoré na internete zverejnili zrejme ľavicoví extrémisti.

 

Druh použitej trhaviny s kovovými komponentmi a účinnosťou cez sto metrov pri troch explóziách poukazuje na teroristické pozadie, no presný motív je stále nejasný. Obidva nájdené listy naďalej skúmajú, na internete sa medzitým objavilo tretie prihlásenie sa k zodpovednosti s ľavicovým kontextom, panujú však pochybnosti o jeho pravosti.

 

"Prosíme o trpezlivosť. Jeden list má islamistické pozadie, okrem iného požaduje stiahnutie lietadiel Panavia Tornado zo Sýrie a zatvorenie leteckej základne Ramstein. Zatiaľ nemôžeme podať ďalšie podrobnosti," povedala na stredajšej popoludňajšej tlačovej konferencii hovorkyňa Najvyššieho štátneho zastupiteľstva Frauke Köhlerová. Zastupiteľstvo, ktoré vyšetruje iba závažné zločiny, prevzalo vyšetrovanie na druhý deň po útoku.

 

Môže vás zaujímať: Hráč Dortmundu skončil po explózii v nemocnici, vyšetrovatelia našli výhražný list




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona