Útok militantov z Boko Haram v Nigérii neprežilo najmenej 15 ľudí, ďalšie desiatky sú zranení

NETKY.SK • 2 Apríl 2018, 13:57 • 2 min
Útok militantov z Boko Haram v Nigérii neprežilo najmenej 15 ľudí, ďalšie desiatky sú zranení

MAIDUGURI - Najmenej 15 ľudí zahynulo a ďalších 68 utrpelo zranenia pri paľbe v meste Maiduguri na severovýchode Nigérie, ktorú zrejme spáchali militanti z islamistickej organizácie Boko Haram.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na miestne záchranné zložky a armádu o tom v pondelok informovala agentúra Reuters. K útoku došlo v nedeľu neďaleko vojenských kasární na okraji mesta, uviedla nigérijská armáda. "Zranených bolo 68 a zabitých 15 nevinných ľudí," povedal Bello Dambatta, šéf miestnej agentúry pre riadenie krízových situácii (SEMA).

 

Podľa Reuters ide o najväčší útok militantov od vtedy, ako nigérijská vláda minulý týždeň oznámila, že s Boko Haram vyjednáva s cieľom dosiahnuť trvalé prímerie. Agentúra pripomenula, že Boko Haram sa v roku 2016 rozdelila na dve frakcie a nie je známe, s ktorou z nich začala vláda vyjednávať či ani to, ktorá z nich spáchala najnovší útok.

 

Maiduguri, metropola nigérijského štátu Borno a rodisko Boko Haram, je už zhruba deväť rokov stredobodom povstania týchto džihádistov, ktorí prisahali vernosť tzv. Islamskému štátu a bojujú za zriadenie islamského kalifátu na severovýchode Nigérie.

 

Odhady hovoria, že boje vládnych síl s ozbrojencami z tejto skupiny si v oblasti vyžiadali už viac ako 20.000 životov, pričom ďalších 2,3 milióna ľudí muselo opustiť svoje príbytky.

 

Nigérijský prezident Muhammadu Buhari označil za prioritu zlepšenie bezpečnosti v krajine, pričom nedávno - vo svojom novoročnom príhovore - zopakoval, že Boko Haram sa už podarilo v prevažnej miere poraziť.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies