Útok hakerov na maďarskú vládnu sieť prerokuje výbor pre bezpečnosť

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 12:54 • 2 min
Útok hakerov na maďarskú vládnu sieť prerokuje výbor pre bezpečnosť

BUDAPEŠŤ - Útok hakerov, ktorí zo zahraničných serverov v sobotu zaútočili na informačnú sieť maďarskej vlády, prerokuje v stredu výbor parlamentu pre národnú bezpečnosť. Informoval o tom dnes spravodajský server Magyaridok.hu.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo vnútra v sobotu uviedlo, že sa útoky podarilo odvrátiť. V priebehu 24 hodín zaznamenali takmer 62.000 útokov. Hakeri napadli verejnú internetovú stránku vlády a Maďarskej akadémie vied (MTA). Stránka vlády bola istý čas nedostupná.

Predseda výboru pre národnú bezpečnosť z opozičnej strany Maďarská socialistická strana (MSZP) Zsolt Molnár v nedeľu oznámil, že výbor požiada, aby ministerstvo vnútra a Inštitút národnej kybernetickej bezpečnosti poskytli informácie o okolnostiach prípadu a opatreniach, ktoré boli prijaté v záujme obnovy bezpečnosti systému.

 

Poradca predsedu maďarskej vlády pre vnútornú bezpečnosť György Bakondi v tejto súvislosti v sobotu večer povedal, že išlo o vysoko organizovaný útok. Dodal, že vládne databázy majú vysoký stupeň ochrany. "Zatiaľ nie je jasné, kto za útokmi stojí," podotkol.

 

Magyaridok.hu cituje k prípadu názor expertov. Podľa nich je zaujímavé, že k útoku došlo krátko po tom, čo minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po washingtonskom nukleárnom summite oznámil, že Maďarsko sa zaviazalo k rozvoju systémov kybernetickej ochrany. "Maďarsko je z nukleárneho hľadiska rozvinuté a jeho bezpečnostný systém je vynikajúci," povedal šéf maďarskej diplomacie.

 

Server poznamenáva, že nejde o prvý takýto útok. Pri voľbách do samospráv v roku 2010 zdôvodnili problémy volebnej internetovej stránky Valasztas.hu preťažením systému a podobný problém nastal aj pri zavádzaní elektronického mýta v roku 2013. V oboch prípadoch polícia vyšetrovanie ukončila s konštatovaním, že nedošlo ku spáchaniu trestnému činu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies