Útočníkovi Coulibalymu predal belgický obchodník českú zbraň

NETKY.SK • 15 Január 2015, 17:08 • 2 min
Útočníkovi Coulibalymu predal belgický obchodník českú zbraň

PRAHA/BRUSEL/PARÍŽ - Francúzsky terorista Amédy Coulibaly mal podľa belgických médií počas zadržiavania rukojemníkov v parížskom obchode český samopal, ktorý kúpil na čiernom trhu v Bruseli. Údajne išlo o zbraň Škorpión. Na propagandistickom videu Coulibalyho je zasa podľa odborníkov česká samonabíjacia puška.

slovakia

left justify in out

Bratia Kouachiovci, ktorí zaútočili na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mali automatické pušky typu kalašnikov a ďalšie vybavenie rovnako ako Coulibaly z bruselskej železničnej stanice Midi. Kúpené boli od obchodníka za necelých 5000 eur, napísal belgický denník La Derniére Heure.
     

Informoval o tom v stredu spravodajský portál ČT24.
     

Belgický denník Le Soir tiež v stredu informoval, že občan Belgicka, ktorý bratom Kouachiovcom dohodol predaj zbraní, sa vzdal polícii. Ide o muža, ktorý sa v utorok z vlastnej iniciatívy dostavil na policajnú stanicu v meste Charleroi. Občan, ktorého meno úrady zatiaľ nezverejnili, povedal, že udržiaval kontakt s Coulibalym, a opísal, ako mal Francúz krátko pred atentátmi záujem aj o kúpu motorového vozidla a ako sa ho pokúsil v priebehu transakcie oklamať.
     

Belgický obchodník so zbraňami zároveň priznal, že keď sa dozvedel, že Coulibaly má väzby na radikálnu moslimskú skupinu Islamský štát, dostal strach a rozhodol sa informovať o všetkom políciu.
     

Belgičana pozná polícia pre ilegálne obchodovanie so zbraňami. Policajti pri prehľadaní bytu priekupníka našli okrem zmluvy o predaji vozidla aj dokumenty potvrdzujúce, že obaja muži sa dohovárali tiež na predaji zbraní a munície. Objavili napríklad pištoľ typu Tokarev kalibru 7.62. Tento model sa našiel v židovskom obchode s potravinami, ktorý Coulibaly minulý piatok prepadol. Zabil v ňom štyroch ľudí a ďalších zadržiaval ako rukojemníkov.
     

Podľa parížskeho hlavného vyšetrovateľa Francoisa Molinsa použil Coulibaly pri paľbe proti príslušníkom komanda samopal Škorpión.
     

Na propagandistickom videu, v ktorom sa Coulibaly prihlásil k vražde parížskej policajtky pod vlajkou Islamského štátu, má však samonabíjaciu pušku českej výroby vzor 58 Sporter Compact, ako tvrdia odborníci. Podľa zástupcu šéfredaktora špecializovaného časopisu ATM Dušana Rovenského ide o športový typ zbrane, ktorý je u teroristov nezvyčajný, informoval portál Českej televízie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies