Útočníka z Paríža mala vraj polícia v databáze súvisiacej s radikalizmom

NETKY.SK • 13 Máj 2018, 13:58 • 2 min
Útočníka z Paríža mala vraj polícia v databáze súvisiacej s radikalizmom

PARÍŽ - Muža, ktorý v sobotu večer v centre Paríža zabil nožom jedného človeka a ďalších štyroch zranil, mala polícia v databáze súvisiacej s radikalizmom.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej justície.

 

Tento zdroj uviedol, že hoci úrady nemajú o útočníkovi žiadne záznamy týkajúce sa zatknutia či súdenia, figuroval v celoštátnej databáze tisícov ľudí podozrivých z väzieb na radikálov.

 

Hovorca ministerstva vnútra Frédéric de Lanouvelle predtým pre agentúru AP uviedol, že muž, ktorého po útoku zlikvidovala polícia, sa narodil v Čečensku v roku 1997 a v minulosti nebol zadržaný ani súdený. Svoje obete nepoznal.

 

Polícia uviedla, že muž v čase útoku nemal pri sebe osobné doklady, identifikovala ho na základe testov DNA. Jeho rodičov podrobili v nedeľu vypočúvaniu.

 

AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa francúzskej justície predtým informovala, že útočil muž s francúzskym občianstvom, ktorý sa narodil v Čečensku v roku 1997.

 

Obeťou útočníka je 29-ročný muž. Štyria zranení - dve ženy a dvaja muži - sú mimo ohrozenia života.

 

K útoku došlo v sobotu večer okolo 21.00 h v druhom parížskom obvode neďaleko Parížskej opery, v rušnej štvrti kaviarní, reštaurácií a divadiel. Páchateľa zastrelili policajti, ktorí sa ho podľa svedkov po príchode na miesto útoku najskôr pokúšali zastaviť elektrošokom, keď sa aj na nich vyrútil s nožom.

 

Úrady vyšetrujú útok ako teroristický čin, oznámil parížsky prokurátor Francois Molins s tým, že muž ozbrojený nožom kričal "Alláhu akbar", čo v arabčine znamená "Boh je najväčší".

 

K útoku sa medzičasom prihlásila teroristická skupina Islamský štát (IS) s tvrdením, že ho vykonal jej "vojak", aj keď jeho totožnosť nespresnila.

 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron uviedol, že jeho krajina "znova zaplatila krvou", neustúpi však ani trocha pred "nepriateľmi slobody".

 

Premiér Édouard Philippe informoval, že policajtom trvalo menej ako deväť minút od nahlásenia útoku, kým podozrivého zneškodnili. To podľa neho umožnilo zabrániť väčšiemu počtu obetí.

2 20 dod

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona