Útočníka z kaviarne v Sydney vyradili zo zoznamu sledovaných osôb

NETKY.SK • 17 December 2014, 09:01 • 2 min
Útočníka z kaviarne v Sydney vyradili zo zoznamu sledovaných osôb

SYDNEY - Austrálsky premiér Tony Abbott dnes oznámil, že páchateľ zodpovedný za krvavú rukojemnícku drámu v kaviarni v centre Sydney bol v minulosti na zozname sledovaných osôb, ktorý zostavila agentúra pre národnú bezpečnosť. Pre pred rokmi ho však z tohto zoznamu z neznámych dôvodov vyškrtli, informovala dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Premiér spresnil, že páchateľ Man Haron Monis bol na zozname tajnej služby v rokoch 2008 a 2009. Agentúra ho sledovala preto, že poslal sériu urážlivých listov rodinám zabitých austrálskych vojakov. Abbott tiež uviedol, že Monis mal napriek svojej dlhej kriminálnej minulosti povolenie nosiť strelnú zbraň.

 

Šéf polície v austrálskom štáte Nový Južný Wales Andrew Scipione dnes vyhlásil, že mal od začiatku obavy, keď Monisovi umožnili prepustenie na kauciu v prípade skorších obvinení.

 

Samozvaný moslimský duchovný Monis, pochádzajúci z Iránu, dostal politický azyl v Austrálii v roku 2001 a bol austrálskej polícii aj tajným službám dobre známy. Bol obvinený zo spolupáchateľstva na vražde a z desiatok sexuálnych útokov. V čase pondelkového incidentu v kaviarni Lindt v centre Sydney bol však na slobode na základe udelenia kaucie, napísala agentúra Reuters.

 

"Od úplného začiatku sme mali obavy z toho, že tomuto mužovi udelili kauciu," povedal novinárom Scipione a dodal, že polícia žiadala, aby ju súdy zamietli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies