Útočníka na vlaňajší pochod gay pride v Jeruzaleme odsúdili na doživotie

NETKY.SK • 26 Jún 2016, 13:19 • 2 min
Útočníka na vlaňajší pochod gay pride v Jeruzaleme odsúdili na doživotie

JERUZALEM - Izraelský súd dnes na doživotie a ďalších 31 rokov odsúdil radikálneho ultraortodoxného žida, ktorý vlani v Jeruzaleme počas pochodu za práva príslušníkov sexuálnych menšín na smrť dobodal 16-ročné dievča.

slovakia

left justify in out

Jišaj Šlissel zaútočil na účastníkov tzv. gay pride 30. júla 2015, iba niekoľko týždňov po tom, ako ho prepustili z väzenia, kde si odpykával trest za pobodanie viacerých ľudí počas rovnakej akcie v roku 2005. Obeťou jeho vlaňajšieho útoku sa stala Šira Bankiová. Ďalších sedem ľudí utrpelo zranenia.

Obžalovaný odmietal štátom prideleného obhajcu a vyhlásil, že odmieta tiež jurisdikciu súdu, lebo "právo súdiť ho má len Boh".

 

Homosexualita, ktorá je v judaistických náboženských textoch označovaná za "ohavnosť", nie je v Izraeli trestným činom od roku 1988.

 

Izrael je v kontexte Blízkeho východu vo vzťahu k homosexuálom pomerne tolerantný. Jeruzalem je známy bohatou cirkevnou históriou a tradíciami a každoročného pochodu za práva sexuálnych menšín sa tam zúčastňuje oveľa menej ľudí než v neďalekom liberálnom Tel Avive, kde sa tento rok na takomto pochode zúčastnilo viac ako 200.000 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona