Útočník z Washingtonu mal podľa otca problémy s výbuchmi hnevu

NETKY.SK • 17 September 2013, 09:46 • 2 min
Útočník z Washingtonu mal podľa otca problémy s výbuchmi hnevu

WASHINGTON - Americkí vyšetrovatelia po krviprelievaní v objekte veliteľstva amerického vojenského námorníctva vo Washingtone začali horúčkovito pátrať po vysvetlení činu.

slovakia

left justify in out

Washington sa po chaotickom dni len pomaly vracia do normálu. Pri streľbe zahynulo 13 ľudí vrátane útočníka; osem osôb utrpelo zranenia, medzi nimi aj policajt, ktorého operovali kvôli viacerým strelným poraneniam nohy. Strelca, ktorého identifikovali ako 34-ročného Aarona Alexisa z Fort Worthu v Texase, uvoľnili zo záloh námorníctva USA v roku 2011 po viacerých prípadoch nesprávneho konania súvisiaceho so zbraňami, približuje agentúra Reuters. Alexisov motív je stále neznámy. 

 

Alexisa zabili v jednej z viacerých prestreliek s políciou po tom, ako sa v pondelok o 08.20 h miestneho času (14.20 h SELČ) dostal do objektu veliteľstva námorných systémov. Do obetí v presklenom bufete začal podľa svedkov strieľať z átria na štvrtom podlaží. To vyvolalo v budove č. 197 peklo, rozozneli sa požiarne sirény, pracovníci ochrany kričali na ľudí, aby opustili objekt. Stovky ľudí ušli, ostatným cez reproduktor oznámili, aby neopúšťali svoje kancelárie.  V budove pracuje zhruba 3000 ľudí. Veliteľstvo má na starosti nákup, výstavbu a údržbu lodí a ponoriek, vysvetľuje agentúra AP. Z ôsmich zranených osôb mali traja strelné poranenia, povedal washingtonský starosta Vincent Gray. Ľudia, ktorí prišli o život, boli vo veku od 46 do 73 rokov. Vyšetrovatelia pokračujú v zisťovaní okolností. Medzi obeťami neboli príslušníci námorníctva v aktívnej službe, ale civilní zamestnanci a pracovníci, zamestnaní na kontrakt. "Nevieme, čo je motívom," povedal Gray a znovu označil prípad za "hroznú tragédiu". Neboli žiadne náznaky, že by išlo o teroristický čin. Ešte v pondelok večer sa pátralo po možnom spolupáchateľovi, čo neskôr vylúčili.

Alexis mal na vstup do areálu námorníctva (Navy Yard), v ktorom podľa údajov Pentagónu pracuje vyše 18.000 ľudí, platný preukaz zamestnanca firmy pre informačné technológie. Preukaz mu vydali v septembri 2012 a predĺžili v júli. Podľa stanice CNN bol útočník ozbrojený viacerými zbraňami, mal pušku vojenského typu AR-15, pištoľ a brokovnicu. Po incidente uzavreli na niekoľko hodín oblasť, v ktorej sa nachádzajú obytné domy, obchody a bejzbalový štadión. Senát odložil popoludňajšiu schôdzu, Snemovňa reprezentantov však zostala otvorená. Preložili aj termín bejzbalového zápasu profesionálov.

Strelec bol polícii známy už aj pred pondelkovým hrozným činom. V roku 2010 údajne strieľal vo svojom byte, v roku 2004 prerezal pneumatiky zaparkovaného auta. Podľa otca mal problémy s tým, aby ovládol výbuchy hnevu. Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 pomáhal Alexis aktívne pri záchranných prácach, potom údajne trpel istým druhom posttraumatického syndrómu. Americký prezident Barack Obama vyjadril pozostalým úprimnú sústrasť, nariadil stiahnuť vlajky na pol žrde a požiadal o komplexné vyšetrenie prípadu. Udalosť vyvolala v Spojených štátoch spomienky na streľbu v amoku na vojenskej základni Fort Hood v Texase. V roku 2009 tam vojenský psychiater Nidal Hasan zastrelil 13 ľudí, desiatky ďalších utrpeli zranenia. Minulý mesiac útočníka odsúdili na smrť. Streľba vo Washingtone znovu podnietila diskusiu o kontrole zbraní v USA, avšak vôbec nie je jasné, aký by to mohlo mať vplyv. Hovorca Bieleho domu Jay Carney v pondelok zopakoval záväzok Obamovej administratívy na posilnenie zákonov o zbraniach. Bezpečnosť v ďalších federálnych budovách posilnili. Prípad sa stal v objekte vzdialenom 6,4 kilometra od Bieleho domu a 3,2 kilometra od Kapitolu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies