Útočník z Nice sa náhle radikalizoval, hľadal informácie o masakroch v Orlande a IS

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 19:23 • 2 min
Útočník z Nice sa náhle radikalizoval, hľadal informácie o masakroch v Orlande a IS

PARÍŽ - Páchateľ štvrtkového útoku v Nice sa na svoj čin vopred pripravoval a vyhľadával si na internete informácie o radikálnych islamistických skupinách. Zaujímal sa tiež o júnovú masakru v gay klube vo floridskom Orlande a o streľbu na policajtov v texaskom Dallase. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil vyšetrujúci parížsky prokurátor Francois Molins, ktorého citovala agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Molinsa bol útočník z Nice pôvodne sekularizovaný nepraktikujúci moslim, ktorý sa radikalizoval v priebehu relatívne krátkej doby. Vyšetrovatelia zistili, že si na internete hľadal informácie týkajúce sa takzvaného Islamského štátu (IS) a ďalších džihádistických organizácií.

 

Útočník Mohamed Lahouaiej Bouhlel, moslim tuniského pôvodu žijúci vo Francúzsku, tiež vopred niekoľkokrát navštívil nábrežie v Nice ako miesto zamýšľaného masakru. Postupne tiež zhromažďoval peniaze potrebné na prenájom nákladného auta a príslušnú požičovňu kontaktoval už asi týždeň pred útokom.

 

Bouhlel 14. júla vrazil nákladným vozidlom do davu ľudí oslavujúcich Deň dobytia Bastily. Podarilo sa mu zabiť najmenej 84 ľudí a zraniť ďalších vyše 300. V nemocniciach stále zostáva 114 zranených, z ktorých 19 je v kritickom stave.

 

Podľa dnešných informácií prokurátora Molinsa sa doposiaľ podarilo zistiť totožnosť 71 obetí a na identifikácií zvyšných 13 sa stále pracuje. Telesné pozostatky obetí začínajú postupne vracať pozostalým, uviedla agentúra DPA.

 

Páchateľa bezprostredne po útoku zastrelili policajti. V súvislosti s prípadom bolo zadržaných sedem podozrivých a trom z nich hrozia obvinenia z terorizmu. Jedným zo zadržaných je aj nemenovaný občan Albánska, u ktorého polícia našla kokaín, 11 telefónov a 2600 eur v hotovosti, uviedol zdroj z parížskej prokuratúry. Podľa agentúry AP však nie je jasné, v akom vzťahu boli Albánec a Bouhlel.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona