Útočník z Nice nebol známy ako mimoriadne veriaci

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 10:27 • 2 min
Útočník z Nice nebol známy ako mimoriadne veriaci

NICE - Francúzsky minister spravodlivosti Jean-Jacques Urvoas dnes vyhlásil, že muž, ktorý na oslavách Dňa dobytia Bastily v Nice zabil nákladným autom najmenej 84 ľudí, mal v záznamoch drobné trestné činy, ale nič rovnajúce sa závažnosti jeho štvrtkového večerného vyčíňania.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Urvoas novinárom v Paríži povedal, že Mohamed Lahouaiej Bouhlel "mal viacero súdnych procesov, ale odsúdený bol len za jediný incident", a to začiatkom tohto roka.

 

Rodák z Tuniska, ktorý mal trvalý pobyt v Nice a ktorý pracoval ako prepravca, podľa iných zdrojov ako vodič z povolania, je otcom troch detí a bol v rozvodovom konaní.

 

Kým pre francúzske tajné služby bol úplne neznámou osobou a o jeho možnej radikalizácii nič nevedno, polícia registrovala jeho menšie delikty. Po jednom z nich, ako to dnes potvrdil francúzsky minister spravodlivosti, odsúdili Bouhlela podmienečne na šesť mesiacov po tom, ako pri spore po dopravnej nehode hodil drevenú paletu do iného vozidla. Musel zložiť kauciu a raz týždenne sa musel hlásiť na policajnej stanici. Svoje povinnosti presne plnil, dodal minister, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

 

Muž, ktorý konal podľa vyšetrovateľov v súlade s výzvami rôznych islamistických organizácií vrátane IS na využívanie motorových vozidiel pri vraždení "neveriacich", bol podľa ľudí z okruhu svojich známych moslimom, avšak nebol vnímaný ako mimoriadne veriaci človek.

 

Mraziarenský kamión s hmotnosťou 19 ton si prenajal ešte 11. júla, o dva dni neskôr ho mal vrátiť, čo sa však nestalo.

 

Niekoľko susedov na adrese, ktorá je registrovaná na mužovo meno, oznámilo, že polícia podnikla v priebehu dneška raziu v byte na 12. poschodí, kde však muž nežije už tri roky. V tomto byte býva mužova odlúčená manželka, ktorú úrady odviedli. Na byte sú viditeľné znaky násilného vniknutia, napríklad diera na mieste, kde sa predtým nachádzala zámka.

 

Štyria mladíci vo vnútri bytu pre agentúru AP povedali, že sú príbuznými manželky, ktorá sa s mužom práve rozvádzala. Rodinní príslušníci a susedia odmietli uviesť svoju totožnosť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies