Útočník z Nemeckého Ansbachu prisahal vernosť vodcovi Islamského štátu

NETKY.SK • 25 Júl 2016, 16:43 • 2 min
Útočník z Nemeckého Ansbachu prisahal vernosť vodcovi Islamského štátu

BERLÍN - Samovražedný útočník, ktorý v nedeľu zranil 15 ľudí pred vstupom na hudobný festival v bavorskom Ansbachu, prisahal, že spácha teroristický čin na území Nemecka. Vyplýva to z videozáznamu objaveného vyšetrovateľmi v jeho mobilnom telefóne, uviedol dnes bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Páchateľ, 27-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, zároveň vyjadril oddanosť abú Bakrovi Baghdádímu, vodcovi samozvaného kalifátu Islamský štát (IS), zistilo sa ďalej z inkriminovanej nahrávky podľa Herrmanna, ktorého citovala agentúra DPA. Nemecká polícia dnes v skorých ranných hodinách zatkla možného útočníkovho komplica.

 

Sýrčan v objavenom videozázname vyhlasuje, že jeho útok je mienený ako pomsta za to, že Nemecko zabíja moslimov, a hodlá ho vykonať v mene Alaha. V byte páchateľa polícia objavila materiál na výrobu ďalších bômb vrátane paliva, kyseliny chlorovodíkovej a čistiacich prostriedkov založených na alkohole.

 

Okrem toho sa v jeho byte našli salafistické dokumenty, ktoré odkazujú na ultrakonzervatívne reformné hnutie v sunnitskom islame, doplnil Herrmann. Jediným, kto pri útoku v Ansbachu zahynul, je samotný páchateľ. Incident sa odohral v období, keď Nemecko zažilo v priebehu niekoľkých dní štyri násilné útoky, z ktorých sa tri pripisujú migrantom.

 

Nemecká Spolková prokuratúra so sídlom v Karlsruhe, do ktorej právomoci patria trestné činy ohrozujúce vnútornú bezpečnosť štátu, prevezme vyšetrovanie prípadu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona