Útočník z Louvru: Nechcel zabíjať, len poškodiť umelecké diela

NETKY.SK • 8 Február 2017, 11:08 • 2 min
Útočník z Louvru: Nechcel zabíjať, len poškodiť umelecké diela

PARÍŽ - Muž, ktorý v piatok v blízkosti parížskeho Múzea Louvre zaútočil na vojenskú hliadku, počas policajného výsluchu kategoricky odmietol tvrdenie, že mal v úmysle spáchať atentát. Vyhlásil, že chcel len posprejovať diela vystavené v Louvri.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes francúzsky spravodajský portál LCI s tým, že vyšetrovatelia sa k vysvetleniu svojho činu, ktoré podal zadržaný 29-ročný Egypťan Abdalláh Ridá Rifáí Hamamí, stavajú zatiaľ opatrne.

 


Podľa LCI sa v ruksaku zadržaného skutočne našli spreje s farbou, a to spolu s dvoma mačetami. Ich nákup v jednom z parížskych obchodov so zbraňami tento bývalý študent práva vysvetlil tým, že ich chcel použiť na obranu, ak by sa mu poriadkové sily snažili zabrániť v realizácii jeho zámeru - sprejovaní tagov v múzeu. Hamamí povedal, že dôkazom jeho "dobrého úmyslu" je, že mačetám nedal nabrúsiť ostrie. Egypťan sa však následne priznal, že k hliadke prichádzal po schodoch s mačetou v ruke a spreje mal v tom čase v ruksaku.

Egypťan počas výsluchu tvrdil, že mu šlo o výlučne symbolické a pacifistické gesto - útok na niečo výsostne francúzske, ktorým chcel odsúdiť účasť francúzskych lietadiel na bombardovaní Sýrie. Vyhlásil, že nemal v úmysle usmrtiť vojakov, ktorí v rámci operácie Sentinelle hliadkujú v uliciach francúzskych miest, najmä v blízkosti tzv. citlivých objektov.

Zadržaný muž spočiatku odmietal vypovedať, v utorok však vyšetrovateľom oznámil, že konal sám, na vlastnú päsť, bez komplica či komplicov a bez objednávateľa. Vyhlásil tiež, že nikdy neprisahal vernosť džihádistickej organizácii Islamský štát (IS).

Zdravotný stav Egypťana sa v utorok podvečer náhle zhoršil, informovali francúzske úrady.

Podozrivý je v Paríži hospitalizovaný od piatka 3. februára, keď ho vojaci štyrikrát postrelili po tom, čo jedného z vojakov zranil v podzemnej časti komplexu múzea a pri zatýkaní kládol aktívny odpor.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies