Útočník z francúzskeho vlaku konal na príkaz Islamského štátu

NETKY.SK • 15 December 2016, 18:20 • 2 min
Útočník z francúzskeho vlaku konal na príkaz Islamského štátu

PARÍŽ - Právna zástupkyňa hlavného podozrivého v prípade vlaňajšieho pokusu o útok vo vysokorýchlostnom vlaku smerujúcom z Amsterdamu do Paríža dnes povedala, že jej klient konal na príkazy vedúceho člena bunky Islamského štátu (IS), ktorá zaútočila v novembri v Paríži.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Sarah Maugerová-Poliaková povedala, že Ajúb Chazání vypovedal pod prísahou, že dostal konkrétne príkazy od Abdelhamida Abaaouda. V auguste 2015 mal zaútočiť na rýchlovlak Thalys smerujúci do Paríža.

 

Maročana Chazáního vypočúval v stredu na jeho žiadosť protiteroristický sudca v Paríži vyše päť hodín. Podozrivý prvýkrát súhlasil s tým, že odpovie na otázky o tomto útoku. Predpokladaný strojca útokov v Paríži Abaaoud zomrel niekoľko dní po nich pri policajnej razii.

 

K násilnému incidentu v rýchlovlaku spoločnosti Thalys došlo 21. augusta 2015 v čase, keď prechádzal územím severného Francúzska. Chazání sa vtedy údajne pokúsil v súprave spustiť paľbu zo samopalu, premohla ho však skupina cestujúcich - traja Američania, jeden Brit a niekoľko Francúzov. Prvým štyrom francúzsky prezident Francois Hollande udelil vysoké štátne vyznamenanie Rad čestnej légie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies