Útočník v Indii zastrelil významnú novinárku

NETKY.SK • 6 September 2017, 11:29 • 2 min
Útočník v Indii zastrelil významnú novinárku

NAÍ DILLÍ - V Indii zastrelili významnú novinárku, ktorá bola známa svojou kritikou hinduistickej nacionalistickej politiky.

slovakia

left justify in out

Telo 55-ročnej Gauri Lankeš našli ležať v kaluži krvi na schodoch jej domu v meste Bangalúr. Ženu strelil neznámy páchateľ na motorke do hlavy a hrude, keď sa vracala v utorok večer domov.

 

Motív jeho konania zatiaľ nie je jasný. Aktivisti tvrdia, že indickí novinári sa čoraz častejšie stávajú terčom násilia páchaného radikálnymi hinduistickými nacionalistami.

Gauri v minulosti pracovala pre denník The Times of India, neskôr viedla so svojím bratom vlastný nezávislý týždenník Lankeš Patrike a nakoniec si založila noviny Gauri Lankeš Patrike. Novinárka bola známa svojimi ľavicovými názormi a ostrou kritikou pravicových a hinduistických nacionalistov vrátane členov vládnej Indickej ľudovej strany (BJP). Minulý rok ju odsúdili na šesť mesiacov väzenia za článok, v ktorom kritizovala lídrov vládnej strany BJP, neskôr ju prepustili na kauciu.

 

Verejnosť v Indii jej smrť odsudzuje, vo viacerých mestách sa chystajú protesty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies