Útočník v belgickom židovskom múzeu strieľal z kalašnikova

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 09:26 • 2 min
Útočník v belgickom židovskom múzeu strieľal z kalašnikova

BRUSEL - Muž, ktorý v sobotu zastrelil v židovskom múzeu v Bruseli troch ľudí, použil samopal kalašnikov so sklápacou pažbou, informovala v nedeľu belgická polícia a zverejnila video s podozrivým páchateľom.

slovakia

left justify in out

Polícia zároveň žiada verejnosť o pomoc pri identifikovaní muža strednej atletickej postavy. Mal na sebe tmavú bejzbalovú čiapku a niesol dve tašky. Polícia zverejnila tri kamerové záznamy s podozrivým. Na jednom je podľa agentúry DPA vidno, ako strieľa predtým, než utečie z múzea.

 

Traja ľudia zahynuli priamo na mieste, ďalší utrpel vážne zranenia. Objavili sa aj správy, že im podľahol. Úrady to ale popreli. Hospitalizovanou osobou je údajne belgický muž menom Alexandre. Rodina, ako uviedlo múzeum, si z "bezpečnostných dôvodov" neželá zverejniť jeho priezvisko. Obete - dvaja muži a žena - boli podľa belgických médií zasiahnutí do oblasti tváre a krku.

 

"Páchateľ bol pravdepodobne sám, dobre pripravený a ozbrojený," uviedla hovorkyňa bruselskej prokuratúry. Najprv zabil dvoch turistov vo vchode do budovy, potom vystrelil na Belgičana a dobrovoľníčku na recepcii, uvádza múzeum na svojej stránke. Podľa hovorkyne bruselskej prokuratúry bola tou dobrovoľníčkou žena z Francúzska.

 

Turistami bol izraelský pár z Tel Avivu, povedal pre DPA hovorca izraelského ministerstva zahraničných vecí Paul Hirschson. Múzeum uviedlo, že nemá informácie o možnom motíve činu. Vyšetrovatelia však skúmajú, či nebol motivovaný antisemitizmom.

 

V Izraeli streľbu označili za "teroristický útok". Prezident Šimon Peres čin odsúdil ako "nezmyselnú vraždu, zločin z nenávisti prameniaci z rasizmu, ktorý nemôže a nesmie byť tolerovaný". Premiér Benjamin Netanjahu vyjadril obavy z "rastúceho antisemitizmu v Európe". Pápež František počas návštevy Tel Avivu hovoril o "zločinnom útoku" a povedal, že sa modlí "za uzdravenie zraneného". Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že nemá "žiadne pochyby" o antisemitskom motíve činu. Belgický premiér Elio Di Rupo sa telefonicky spojil s Netanjahuom a Hollandeom a vyjadril sústrasť. Vo vyhlásení taktiež uviedol, že "odporný útok" je útokom proti židovskej komunite a "hodnotám našej demokracie".

 

Európsky židovský kongres žiada prísnejšie antisemitské zákony a zvýšenú bezpečnosť v židovských inštitúciách v Európe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies