Útočník s nožom v Nemecku chcel údajne ubodať v škole pedagóga, nie žiaka

NETKY.SK • 23 Január 2018, 20:46 • 2 min
Útočník s nožom v Nemecku chcel údajne ubodať v škole pedagóga, nie žiaka

DORTMUND - Nielen mestečko Lünen neďaleko Dortmundu, ale celé Severné Porýnie-Vestfálsko, ba aj zvyšok Nemecka sú v šoku po utorkovej tragédii v miestnej škole v Lünene, kde 15-ročný Alex M. s dvojakým nemecko-kazašským občianstvom pred očami vlastnej matky ubodal na smrť o rok mladšieho školáka Leona H.

slovakia

left justify in out

Dôvodne podozrivého z činu zadržali na úteku bez toho, aby tínedžer kládol odpor. Krajinský minister vnútra Herbert Raul sa na popoludňajšej tlačovej konferencii odmietol spolupodieľať na špekuláciách verejnosti o motíve činu konštatujúc, že fakty, ktoré sú na stole, zatiaľ neposkytujú jasný obraz o zločine.

 

Útočník navštevoval síce vzdelávacie zariadenie s takmer 1000 školákmi dlhší čas, avšak posledné týždne chodieval údajne do inej školy, aby sa až v osudné utorkové ráno vrátil spoločne s matkou do pôvodnej, kde mal následne stráviť prvý deň po návrate.

 

Vyplýva to z informácií internetového vydania denníkov Bild a Rheinische Post, ako aj Západonemeckého rozhlasu, ktorý zdôraznil, že útočníkovo dvojaké občianstvo nemá s činom žiadnu súvislosť. Krajinský premiér Armin Laschet netajil, že ho šokovala brutalita zločinu. Zároveň dodal, že niet horšej predstavy, ako keď dieťa opustí rodičovský domov a viac sa už do neho nevráti.

 

Predmetom vyšetrovania kriminalistov sú aj výpovede očitých svedkov, podľa ktorých sa mal terčom útoku stať jeden z pedagógov školy, a nie spomínaný školák, ktorý vraj skočil medzi útočníka a pedagóga a utrpel pri tom smrteľné zranenia. Túto verziu však polícia ani nepotvrdila, ani nedementovala.

 

Starosta Lünenu, mesta s takmer 90.000 obyvateľmi, Jürgen Kleine-Fauns avizoval na stredu na pravé poludnie minútu ticha na všetkých miestnych školách, ako aj radnici. Niet síce slov, ktorými by sa dalo utešiť pozostalých, avšak ukážeme, že v Lünene sme v podobných situáciách jednotní, vyhlásil. Vyučovanie na inkriminovanej škole by v stredu malo riadne pokračovať. Za pomoci triednych učiteľov by žiaci mali spracovať šokujúci zážitok z utorka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona