Útočníčku zo Žďáru nad Sázavou obvinili z vraždy a bránia rukojemníkov

NETKY.SK • 15 Október 2014, 17:17 • 2 min
Útočníčku zo Žďáru nad Sázavou obvinili z vraždy a bránia rukojemníkov

PRAHA - Dvadsaťšesťročnú ženu, ktorá pri ozbrojenom útoku v obchodnej akadémii v Žďáre nad Sázavou pripravila v utorok ráno o život 16-ročného študenta a zranila tri ďalšie osoby, vrátane policajta, obvinili dnes z trestných činov vraždy a brania rukojemníkov, za ktoré jej hrozí 15-20 rokov za mrežami alebo výnimočný trest.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom internetový server iDNES.cz s odvolaním sa na hovorcu Krajského štátneho zastupiteľstva v Brne Hynka Olmu a policajnú hovorkyňu Danu Čírtkovú.
     

V krátkom čase sa podľa rovnakého zdroja ráta aj s rozhodnutím o prípadnom uvalení väzby na ženu z okolia Ostravy, ktorá už v máji 2012 zaútočila nožom v základnej škole v Havířove na vychovávateľku, chrániacu jej zverené deti a vzala jedno z nich ako rukojemníka. Útok psychicky chorej ženy vtedy ukončil po hodine policajný zásah.
     

Útočníčka, ktorá v súčasnosti v rámci možnosti spolupracuje s vyšetrovateľmi, pred viac ako dvoma rokmi síce tiež čelila obvineniu, avšak trestne stíhaná nebola. Lekári vtedy konštatovali, že má schizofréniu a nenesie trestnú zodpovednosť za svoje činy. 
     

Na návrh štátneho zástupcu ju preto umiestnili v psychiatrickej liečebni v Opave po tom, čo jej súd uložil psychiatrickú terapiu v ústavnej forme. Liečebňa však po roku podala návrh na zmenu liečby na ambulantnú. Príslušný súd tejto žiadosti vyhovel vo februári 2014, pričom sa proti rozhodnutiu nikto neodvolal, takže pacientke stanovili ambulantnú liečbu a prepustili ju. Na jej terapiu mala dozerať havířovská pobočka Okresného súdu v Karvinej.
     

V súvislosti s prípadom rezignoval dnes riaditeľ psychiatrickej liečebne v Opave Ivan Drábek, ktorý sa však nedomnieva, že tamojší lekári pochybili.
     

O príčetnosti ženy v čase utorkového útoku by vyšetrovatelia chceli získať odborné posudky znalcov. Zdá sa však, že páchateľku umiestnia napokon v detenčnom ústave, kde môže v prípade potvrdenia nepríčetnosti stráviť zvyšok života, vyplýva z informácií internetového serveru Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona