Útočníčka zo Ždářu už má na konte podobný atak z Havířova v máji 2012

NETKY.SK • 14 Október 2014, 17:51 • 2 min
Útočníčka zo Ždářu už má na konte podobný atak z Havířova v máji 2012

PRAHA - Žena, ktorá dnes v Žďáre nad Sázavou pripravila pri ozbrojenom útoku nožom v priestoroch tamojšej obchodnej akadémie o život 16-ročného študenta a zranila ďalšie tri osoby, má už na konte podobný útok s menej tragickými dôsledkami z mája 2012 v Havířove.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesla spravodajská televízia ČT24 a jej veľmi pravdepodobnú správnosť  potvrdil aj najvyšší český policajný predstaviteľ Tomáš Tuhý.
     

V súčasnosti dvadsaťšesťročná žena zaútočila pred viac ako dvoma rokmi nožom na vychovávateľku v priestoroch jednej z havířovských základných škôl a spôsobila jej takmer tucet bodných a rezných rán. Statočná obeť chránila úspešne pri útoku jej zverené deti, čo sa jej aj podarilo, i keď si páchateľka jedno sedemročné dievčatko vzala ako rukojemníčku. Po asi hodine však celú drámu ukončil zásah polície.
     

Útočníčka vtedy síce čelila obvineniu polície, avšak trestne stíhaná nebola, pretože lekári konštatovali, že je psychicky chorá a nenesie trestnú zodpovednosť za svoje činy. Na návrh štátneho zástupcu ju preto umiestnili v psychiatrickej liečebni v Opave po tom, čo jej súd uložil psychiatrickú terapiu v ústavnej forme. Liečebňa však po roku podala návrh na zmenu liečby na ambulantnú. Príslušný súd tejto žiadosti vyhovel vo februári 2014, pričom sa proti rozhodnutiu nikto neodvolal, takže pacientke stanovili ambulantnú liečbu a prepustili ju. Na jej terapiu mala dozerať havířovská pobočka Okresného súdu v Karvinej.
     

Primátor Havířova Zdeněk Osmanczyk sa domnieva, že v prípade ide o systémovú chybu. "Náš systém funguje tak, ako funguje. Proste podceňujeme takéto prípady a nebyť toho, že sa to podcenilo, tak k tomu nemuselo dôjsť. A nie je to iba táto oblasť, proste naše zákony v týchto veciach sú priveľmi benevolentné, čo je na škodu veci," poznamenal.
     

Predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka predpokladá, že ministerka spravodlivosti nariadi kontrolu na príslušnom okresnom súde, ktorý umožnil zmenu páchateľkinej terapie na ambulantnú. Podľa jeho názoru je potrebné preskúmať stanovisko súdu, znalecké posudky, stanovisko zdravotníckych zariadení, pričom by kontrola rezortu mala viesť k určitým odporúčaniam.
     

Prípadu venujú všetky české elektronické médiá, ako aj internetové servery mimoriadnu pozornosť.
     

V nemocnici zostávajú štyria hospitalizovaní po útoku. Najťažšie zranená študentka je po nevyhnutnej operácii na jednotke intenzívnej starostlivosti v stabilizovanom stave a mimo ohrozenia života. Ďalšia ľahšie zranená študentka, ako aj jej spolužiačka, ktorá utrpela šok, boli na detskom oddelení, avšak ich hospitalizácia by podobne ako v prípade zraneného policajta nemala trvať dlhší čas.
     

Polícia vypočula na mieste činu množstvo svedkov, pričom nevylučuje, že sa v prípade potreby ešte vráti k úkonom trestného konania. V škole mali plné ruky práce aj psychológovia, ktorých tam čaká ešte profesionálne náročné nasadenie aj v priebehu nasledujúcich dní.
     

Samotná obchodná akadémia zverejnila na Facebooku vyhlásenie, v ktorom vyjadruje poďakovanie všetkým študentom, študentkám a pedagógom, ktorí sa v kritickej chvíli zachovali nesmierne statočne a podnikli všetko, čo bolo v danej chvíli možné.

 

 

 

     

Súčasne požiadala študentov, aby pomohli s vybudovaním spomienkového miesta vo vestibule školy na znak vyjadrenia vďaky a obdivu statočnému mladíkovi, ktorý za svoju odvahu zaplatil životom.
     

Študent, ako vyplýva z dostupných informácií, utrpel smrteľné zranenia, keď sa pokúšal chrániť pred útočníčkou napadnutú spolužiačku. Záchranári sa 50 minút pokúšali o jeho reanimáciu, avšak, žiaľ, bezvýsledne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona