Útočníčka zo Žďáru chcela, aby ju polícia zastrelila, vyjednávača ocenia

NETKY.SK • 16 Október 2014, 16:39 • 2 min
Útočníčka zo Žďáru chcela, aby ju polícia zastrelila, vyjednávača ocenia

PRAHA - Policajný vyjednávač, ktorý sa pri utorkovom útoku psychicky chorej ženy v obchodnej akadémii v Žďáre nad Sázavou v českom kraji Vysočina ponúkol ozbrojenej páchateľke ako rukojemník výmenou za zranenú študentku a na krátky čas ho hospitalizovali s bodnými zraneniami na hlave, bude už vo štvrtok ocenený v rámci tradičnej akcie Policajt roka. Pre denník Právo to dnes potvrdil český policajný prezident Tomáš Tuhý.

slovakia

left justify in out

 Pri tejto príležitosti sú príslušníci policajného zboru pravidelne oceňovaní za činy v uplynulom roku, ocenenie vyjednávača za skutok spred dvoch dní zaradili do programu na poslednú chvíľu.
     

Vyjednávač podľa názoru nadriadených v netradičnej situácii, s ktorou bol konfrontovaný, zvolil netradičné riešenie, ktorým študentke zachránil život.
     

Česká polícia dnes informovala aj o niektorých detailoch kauzy, ktorá naďalej rezonuje v českých médiách i na politickej scéne.
     

Útočníčka si mesto, ku ktorému nemá žiadnu väzbu, vybrala náhodne počas surfovania po internete, a podobne tomu bolo aj so školou, ktorú si pred útokom pozrela. Ako uviedol vedúci odboru obecnej kriminality z Krajského riaditeľstva Polície ČR na Vysočine Pavel Kubiš, žena konala vedome, motívy jej činu sú ešte predmetom vyšetrovania. Údajne na mieste činu opakovane tvrdila, že chce, aby študenti privolali zásahovú jednotku a aby ju jej príslušníci zastrelili.
     

Z výsledkov testov vyplýva, že útočníčka nemala v organizme ani alkohol, ani iné návykové látky. Úlohou špecialistov bude teraz zistiť, či si uvedomovala, čo robí a či tomu mohla zabrániť, uviedla spravodajská televízia ČT24.
     

Žene, ktorú v stredu obvinili z vraždy a bratia rukojemníkov a Okresný súd v Jihlave na ňu uvalil väzbu, hrozí 15-20 rokov väzenia alebo výnimočný trest.
     

Útočníčka z okolia Ostravy, ktorá má schizofréniu, už v máji 2012 zaútočila nožom v základnej škole v Havířove na vychovávateľku, chrániacu jej zverené deti, pričom vzala jedno z nich ako rukojemníka. Drámu vtedy po hodine ukončil policajný zásah. Žena následne tiež čelila obvineniu, avšak trestne stíhaná nebola. Lekári vtedy konštatovali, že nenesie trestnú zodpovednosť za svoje činy. 
     

Na návrh štátneho zástupcu ju preto umiestnili v psychiatrickej liečebni v Opave po tom, čo jej súd uložil psychiatrickú terapiu v ústavnej forme. Liečebňa však po roku podala návrh na zmenu liečby na ambulantnú. Príslušný súd tejto žiadosti vyhovel vo februári 2014, pričom sa proti rozhodnutiu nikto neodvolal, takže pacientke stanovili ambulantnú liečbu a prepustili ju. Na jej terapiu mala dozerať havířovská pobočka Okresného súdu v Karvinej.
     

V súvislosti s prípadom odstúpil v stredu riaditeľ psychiatrickej liečebne v Opave Ivan Drábek, ktorý sa však nedomnieva, že tamojší lekári pochybili.
     

Kauzou, ku ktorej sa vyjadrili aj najvyšší českí ústavní činitelia, sa zaoberajú viacerí ministri. Prezident Miloš Zeman na piatok avizoval návštevu miesta utorkovej tragédie a vyznamenanie 16-ročného študenta, obete útoku, in memoriam, a to zrejme na budúci rok. Šéfka rezortu spravodlivosti Helena Válková v stredu naznačila, že opavský súd nebol v danom prípade dostatočne dôsledný a nevylúčila možné disciplinárne postihy štátneho zástupcu, ani sudcu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona