Utečeneckú krízu majú vyriešiť ministri vnútra, Nemci priznali, že nápor azylantov nezvláda

NETKY.SK • 14 September 2015, 13:21 • 2 min
Utečeneckú krízu majú vyriešiť ministri vnútra, Nemci priznali, že nápor azylantov nezvláda

BRUSEL - O potrebe mimoriadneho summitu EÚ zameraného na utečeneckú krízu hovorí viacero členských krajín, ale európski diplomati najskôr dávajú šancu ministrom vnútra, aby sa ešte dnes pokúsili nájsť nejaké vhodné riešenie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok po ukončení Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli, ktorá predchádzala krízovému zasadnutiu ministrov vnútra. "Kľúčovú odpoveď by mali dodať dnešné rokovania ministrov vnútra," uviedol Korčok na adresu mimoriadneho stretnutia, ktoré má za cieľ prerokovať spôsoby redistribúcie utečencov prichádzajúcich do Európy.

 

Ministri majú na stole návrh, ktorý Európska komisia prezentovala minulý týždeň, týkajúci sa relokácie ďalších 120.000 azylantov, dnes však musia nájsť odpoveď na otázku ako prerozdeliť pôvodných 40.000 utečencov, uvedených ešte v májovom návrhu EK. Členské štáty na júnovom summite EÚ odmietli systém povinných kvót a nahradili ich dobrovoľným prístupom k relokáciám utečencov, ten však pokryl presun iba niečo vyše 32.000 azylantov.

 

Korčok zdôraznil, že Slovensko v najnovšom návrhu Európskej komisie víta viacero prvkov, ktoré sme presadzovali, ako sú lepšia ochrana vonkajších hraníc únie a dôslednejšia návratová politika. Podľa jeho slov Bratislava víta všetky návrhy, ktoré sa zaoberajú pravými príčinami obrovskej migračnej vlny, ktorá zaplavuje Európu, a ktoré budú naprávať náš súčasný systém a jeho deficity. Zároveň však SR trvá na negatívnom postoji k relokačnému mechanizmu týkajúcemu sa ďalších 120.000 osôb.

 

"Očakávam ťažkú a náročnú diskusiu, pretože nielen Slovenská republika, ale dnes ráno opäť aj krajiny Vyšehradskej štvorky vyjadrili výhrady k tomuto návrhu komisie," spresnil Korčok. Slovenský diplomat odmieta názory, že dočasné zavedenie kontrol na nemecko-rakúskych hraniciach, je akousi formou nátlaku na krajiny Vyšehradskej štvorky, za ich odmietavý postoj voči národným kvótam. Pripomenul slová zástupcu nemeckej delegácie na Rade ministrov, ktorý zdôraznil, že ide o krajné a časovo limitované opatrenie.

 

"Je to jasná demonštrácia toho, do akej situácie sme sa dostali. Nemecko deklarovalo nevyhnutnosť spomaliť a zastaviť prílev utečencov, lebo ani taká obrovská krajina takúto situáciu nezvládla," skonštatoval Korčok.  Pripomenul, že každá členská krajina schengenskej zóny má možnosť v krízových situáciách zavádzať podobné opatrenia, priznal však, že po prvýkrát k tomu došlo v súvislosti s migráciou. Dodal, že predstavitelia EÚ majú teraz určitý časový priestor, aby sa situácia upokojila a to, čo občania vnímajú ako najväčšiu slobodu - voľný pohyb osôb -, sa mohlo vrátiť do polohy ako ju všetci poznáme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies