Utečencovi udelili v Británii azyl, lebo je ateista

NETKY.SK • 14 Január 2014, 08:24 • 2 min
Utečencovi udelili v Británii azyl, lebo je ateista

LONDÝN - Afganský utečenec dostal vo Veľkej Británii azyl na základe svojho ateizmu. Podľa miestnych úradov ide o prvý podobný prípad v britskej histórii.

slovakia

left justify in out

Afganec utiekol zo svojej domoviny v roku 2007, keď mal 16 rokov. Vychovávali ho síce ako moslima, počas svojho pobytu v Británii sa však z neho stal ateista. Svoju žiadosť o azyl zdôvodnil tým, že v Afganistane by mu za jeho ateistickú "vieru" hrozilo prenasledovanie.

Podľa vysielacej stanice BBC, ktorá o prípade informuje v utorok, ide o dôležitý precedens. Mladíkovi právnici podali žiadosť o udelenie azylu na základe britskej legislatívy upravujúcej ochranu utečencov pred rasovým, náboženským a iným prenasledovaním. Argumentovali pritom, že Afganca by mohli v jeho domovine odsúdiť na trest smrti na základe islamského práva šaríja, ak by svoj ateizmus neskrýval. "Argumentovali sme, že na ateistu by sa mala vzťahovať ochrana pred prenasledovaním na základe jeho vierovyznania rovnakým spôsobom, ako sa ochraňuje nábožná osoba," uviedli Afgancovi právni zástupcovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies