Utečencom sa v Európe nepáči: Niektorí sa vrátili domov, v Sýrii pomáha Rusko

NETKY.SK • 28 Október 2015, 17:36 • 2 min
Utečencom sa v Európe nepáči: Niektorí sa vrátili domov, v Sýrii pomáha Rusko

BERLÍN – Európa nie je pre utečencov rajom. Okrem nehostinných podmienok na život dostanú pocítiť, že do Európy nepatria a že sú utečenci.

slovakia

left justify in out

Minulý týždeň sa do irackého mesta Irbíl vrátilo 50 Kurdov aj napriek tomu, že prešli naprieč Európou, aby sa do „zasľúbenej zeme“ dostali. Informoval český týždenník Týden.

 

Medzi navrátilcami je aj Muhammad Azíz Kádir, ktorý porozprával o svojej ceste. Osem hodín prechádzal cez Turecko a 20 hodín išiel cez južnú Európu v kamióne. Momentálne sa však opäť nachádza v Iraku.

 

„Keď som vošiel do tábora, bol som šokovaný rozdielom medzi realitou a Berlínom, ktorý som očakával. Mali ma za druhotriedneho človeka, vôbec som nemal pocit, že som prijatý. Keď som sa prechádzal mestom, všetci mi dávali pocítiť, že som utečenec z tábora,“ uverejnil rozhovor s 24-ročným Kádirom britský The Telegraph.

 

Dvadsaťštyriročný Kurd strávil v tábore na okraji Berlína dva a pol mesiaca. Príval ďalších utečecov radikálne zhoršil podmienky v tábore. Jedlo dostával dvakrát denne a v noci nesmeli vychádzať. V Nemecku dochádzalo k násiliu medzi miestnymi a utečencami, ale dokonca aj medzi utečencami samotnými. „Uvedomil som si, že môj život doma bol aj lepší,“ dodal Kádir.

 

Ďalší medzi navrátilcami je aj jezíd Naváfa Aljase, ktorý dokonca za cestu do Európy zaplatil pašerákom 20-tisíc dolárov. Do Európy prišiel so svojím 10-ročným synom. Podľa neho mu v Nemecku ponúkli jedlo a 540 eur. Prišlo im to však málo a už sú doma v meste Dahúk, kde bývajú v stane.

 

Rusko robí priestor pre Sýrčanov

 

img

 

Ruská protiteroristická akcia v Sýrii postupne vyháňa z krajiny militantov z Islamského štátu, čim sa krajina opäť postupne stáva domovom pre pôvodných obyvateľov, ktorý ju opustili. Podľa agentúry Fars sa do Sýrie vďaka úspešnosti ruských náletov vrátilo domov 800 000 utečencov z okolitých krajín.

 

Rusi začali nálety 30. septembra a uskutočnili ich už viac ako 870, pri ktorých zničili 819 cieľov Islamského štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies