"Utečenci, vitajte!" skandovali ľudia v Kodani aj v Londýne

NETKY.SK • 13 September 2015, 08:55 • 2 min
"Utečenci, vitajte!" skandovali ľudia v Kodani aj v Londýne

KODAŇ - Približne 30.000 ľudí sa včera zišlo pred dánskym parlamentom v Kodani a skandovali heslo: "Povedz to nahlas a povedz to jasne: Utečenci sú tu vítaní!"

slovakia

left justify in out

Zhromaždenie bolo súčasťou rozsiahleho európskeho hnutia za prijatie desaťtisícov ľudí utekajúcich pred násilím vo svojich rodných krajinách, informovala tlačová agentúra AP.

 

Maročan Muhammad Harra povedal pre dánske noviny Politiken: "Som tu, aby som podporil utečencov, ktorých vyhnalo z domova to, čo sa deje v Sýrii - bombardovanie a zabíjanie."

 

Európa čelí toto leto obrovskej vlne ľudí, mnohých zo Sýrie, ktorí utekajú pred násilím vo svojej vlasti.

Dánska polícia medzitým oznámila, že z piatka na sobotu prekročilo hranice medzi Nemeckom a Dánskom 225 ľudí a iba traja utečenci požiadali o azyl v Dánsku. Zvyšok smeroval na sever, pravdepodobne do Švédska, Nórska alebo Fínska.

 

Desaťtisíce ľudí pochodovali aj ulicami centrálneho Londýna na podporu utečencov a podobné zhromaždenia sa konali aj v ďalších európskych metropolách, napísal portál britského denníka The Guardian.

 

Podujatie "Solidarita s utečencami" sa začalo na ulici Park Lane a pokračovalo po Downing Street, kde má sídlo britská vláda. Na Parlamentnom námestí zazneli príhovory množstva politikov a predstaviteľov verejnosti, vrátane novozvoleného lídra Labouristickej strany Jeremyho Corbyna, ako aj hudobníka a aktivistu Billyho Bragga.

Parlamentné námestie bolo plné Corbynových priaznivcov, ktorí mávali pútačmi s textom "Utečenci, vitajte" a s ďalšími podporujúcimi heslami.

 

"Sú to ľudské bytosti, tak ako vy, tak ako ja. Riešme utečeneckú krízu ľudsky, so súcitom - pokúsme sa pomôcť ľuďom, ktorí sa snažia dostať do bezpečia, ľuďom, ktorí uviazli v utečeneckých táboroch. Priznajme si, že ísť do vojny znamená vytvoriť dedičstvo trpkosti a problémov," povedal v prejave Corbyn.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies