Utečenci v Nemecku žalujú úrady, chcú si vynútiť urýchlenie azylového konania

NETKY.SK • 29 Január 2016, 12:03 • 2 min
Utečenci v Nemecku žalujú úrady, chcú si vynútiť urýchlenie azylového konania

BERLÍN - Mnoho utečencov v Nemecku je nespokojných s pomalým vybavovaním svojich žiadostí o azyl a preto sa v tejto veci obracajú na súd.

slovakia

left justify in out

Ku koncu roka 2015 bolo voči Spolkovému úradu pre migráciu a utečencov (BAMF) podaných na správnych súdoch 2299 žalôb za nečinnosť, uviedlo nemecké ministerstvo vnútra v odpovedi na žiadosť poslankyne Spolkového snemu za stranu Ľavica Sevimy Dagdelenovej. Informoval o tom dnes denník Thüringer Allgemeine.


Najviac sťažností podali žiadatelia o azyl z Afganistanu (560), Iraku (337), Eritrei (217) a Sýrie (207). Poslankyňa kritizovala skutočnosť, že žiadatelia o azyl musia neraz čakať niekoľko mesiacov, kým vôbec môžu podať žiadosť. Podľa nej je to "neprijateľné a nezákonné" a "organizované zlyhanie štátu".


Ministerstvo v odpovedi poslankyni uviedlo, že na urýchlenie spomínaného procesu zvýšilo vlani počet pracovníkov BAMF o 40 percent. Okrem toho úrad otvoril 20 nových pobočiek a povolal 400 pracovníkov, ktorí sa venujú výhradne starším prípadom.


Na optimalizáciu procesu bola azylová procedúra rozdelená podľa regiónov, odkiaľ prichádzajú žiadosti, ako aj podľa náročnosti. Týmto spôsobom sa vlani podarilo zvýšiť počet rozhodnutí na 282.726; v roku 2014 ich bolo iba 128.911, konštatovalo ministerstvo vnútra.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies