Utečenci majú manuál na oklamanie úradníkov, pri zisťovaní ich skutočnej identity

NETKY.SK • 16 Október 2017, 13:54 • 2 min
Utečenci majú manuál na oklamanie úradníkov, pri zisťovaní ich skutočnej identity

KODAŇ – Dánske orgány odhalili, že až 634 zo 700 žiadateľov o azyl úmyselne klamalo o svojej totožnosti. Úradníkom tvrdili, že sú prenasledovaní menšinou z Kuvajtu, pritom skoro všetci pochádzali z Iraku.

slovakia

left justify in out

V priebehu iba niekoľkých mesiacov dánske úrady prešetrili stovky žiadateľov o azyl, ktorí klamali o príčinách svojho odchodu z rodnej zeme. Aby zvýšili svoje šance získať azyl, tvrdili, že sú prenasledovaní menšinou z Kuvajtu, pričom drvivá väčšina z nich, pochádzala z inej krajiny. Ich žiadosti boli po týchto zisteniach okamžite zamietnuté. Momentálne čakajú na deportáciu. Anders Dorph, zástupca riaditeľa dánskej Imigračnej služby, ktorý má na starosti azyl, označil vyšetrovanie za veľmi dôležité. „Už skôr sme zaznamenali podvody, kedy sa migranti pokúsili zatajiť svoju skutočnú štátnu príslušnosť, a získať tak výhodu. Doteraz sme sa s tým nestretli v až takomto rozsahu,“ priznal.

 

img

 

Vyšetrovatelia tvrdia, že našli dôkazy prostredníctvom sociálnych sietí a na základe medzinárodnej spolupráce, ktoré ukázali, že migranti pochádzajú z Iraku. Úradníci dokonca objavili manuály, ktoré podrobne popisujú spôsob, ako sa majú migranti správať, aby oklamali pridelených úradníkov o pôvode.  

 

Thomas Gammeltoft-Hansen, profesor z Inštitútu Raoula Wallenberrga v Škótsku a expert na utečencov, uviedol, že príručky ukazujú, že rozsah podvodu je oveľa väčší, ako sa očakávalo. „Existuje obrovské množstvo falošných dokumentov, ktoré pomáhajú prijímať identitu, aby človek ľahšie získal azyl. Ak si Iračania dokážu zvýšiť šance získať azyl na 80-90%, potom je pre mnohých atraktívne tvrdiť, že majú inú národnosť,“ uviedol profesor.  

 

img

 

Veľa prisťahovalcov, ktorí prichádzajú do Európy bez akejkoľvek identifikácie sťažujú situáciu miestnym úradom, odhaliť ich skutočnú identitu. Mnohí z nich preto v snahe získať azyl tvrdia, že pochádzajú z iných krajín, než v skutočnosti sú. V Nemecku sa objavili návrhy, aby úradníci mali právomoc prehľadať mobilné telefóny migrantom, s cieľom overiť si ich pôvod. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona