Utečenci, ktorým v Česku prekazili útek do Nemecka, sa vracajú do Iraku

NETKY.SK • 21 Apríl 2016, 17:59 • 2 min
Utečenci, ktorým v Česku prekazili útek do Nemecka, sa vracajú do Iraku

PRAHA - Skupina 16 kresťanských utečencov z Iraku, ktorí sa pred časom presídlili do Česka, kde našli dočasné útočisko v juhomoravskom Brne, ale minulý týždeň sa pokúsili odcestovať do Nemecka, sa dnes popoludní vracia do vlasti.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom české médiá. Skupina pred pokusom o odchod do Nemecka stiahla žiadosť o azyl v ČR, cudzinecká polícia však Iračanov zadržala ešte pred prekročením česko-nemeckej štátnej hranice. Utečenci následne podali novú žiadosť o azyl, napokon sa však rozhodli pre návrat do Iraku.

 

Náklady spojené s ich návratom uhradí zatiaľ štát, uviedol dnes minister vnútra ČR Milan Chovanec, podľa ktorého sa však ešte o tejto otázke bude rokovať s Nadačným fondom Generace 21. Ďalších 20 kresťanských utečencov z Iraku, ktorých zadržali po odchode z ČR v Nemecku, sa do Česka vráti do konca mesiaca.

 

Väčšina irackých kresťanov, ktorých presídlenie do ČR zorganizoval Nadačný fond Generace 21, zostáva zatiaľ v krajine, časť z nich sa však rozhodla riešiť problémy iným spôsobom. Najskôr odišlo do Nemecka 25 nespokojných ľudí, ktorí pôvodne bývali v stredisku Okrouhlík pri Jihlave. Za hranicami ich zadržala nemecká polícia a Nemecko väčšinu z nich chce vrátiť späť do ČR. Výnimkou bude iba päťčlenná rodina, ktorej hlava dostala v spolkovej republike azyl a zostane tak v Nemecku. Iná skupina ôsmich utečencov, umiestnená dočasne v Brne, sa už vrátila do Iraku, ďalších 16 ich krajanov ich nasleduje dnes.

 

Česká vláda už pred dvoma týždňami program presídľovania irackých kresťanov, vďaka ktorému malo v Česku nájsť nový domov 153 ľudí, zrušila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona