Utečenca z Rwandy vo Švédsku odsúdili na doživotie za genocídu vo svojej vlasti

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 16:03 • 2 min
Utečenca z Rwandy vo Švédsku odsúdili na doživotie za genocídu vo svojej vlasti

ŠTOKHOLM - Švédskeho občana rwandského pôvodu dnes v Štokholme odsúdili na doživotie za úlohu, ktorú zohrával v roku 1994 počas genocídy vo svojej africkej vlasti.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, súd v Štokholme dnes uznal Clavera Berinkindiho za vinného z genocídy a hrubého porušenia medzinárodného práva. Súd deklaroval, že v súčasnosti 61-ročný muž bol vplyvným vodcom kmeňa Hutuov a zúčastnil sa na masakroch civilistov v mestách Muyira a Butare na juhu Rwandy.

 

Rwandské úrady pôvodne chceli, aby bol Berinkindi súdený v Rwande, ale keď sa stal švédskym občanom, jeho vydanie nebolo možné. Berinkindi pricestoval do Švédska v roku 2002 ako utečenec. Švédskym občanom sa stal o desať rokov neskôr.

 

Podľa odhadov OSN si genocída v Rwande vyžiadala životy približne 800.000 ľudí, väčšinou príslušníkov kmeňa Tutsiov, ktorí boli zabití hutuskými extrémistami. Popri nacistickom holokauste a masovým vraždám na území ZSSR počas druhej svetovej vojny, arménskej genocíde a genocíde Červených Kmérov v Kambodži je zaraďovaná k najväčším genocídam 20. storočia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies