Ústredná volebná komisia nemá podnety k sobotným voľbám prezidenta

NETKY.SK • 13 Marec 2014, 13:44 • 2 min
Ústredná volebná komisia nemá podnety k sobotným voľbám prezidenta

BRATISLAVA - Rada pre vysielanie a retransmisiu preveruje 14 podnetov na vysielanie k voľbe prezidenta.

slovakia

left justify in out

 Prípravy na sobotné prvé kolo volieb prezidenta SR sú bez problémov a Ústredná volebná komisia (ÚVK) nemá žiadny závažný podnet. Ak všetko pôjde rovnako hladko ako doteraz, ÚVK sa stretne až v sobotu ráno na začiatku hlasovania. Pre agentúru SITA to povedala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Zdôraznila, že dnes o 7:00 sa začalo informačné moratórium, ktoré platí až do zatvorenia volebných miestností v sobotu o 22:00. ÚVK síce prijíma podnety na porušenie moratória, nemá však kompetenciu ich riešiť. Prípadné porušenie pravidiel vo vysielaní rádií a televízií treba adresovať Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ak by išlo o závažné narušenia, môžu sa neúspešní kandidáti na prezidenta, ktorí si myslia, že takáto kampaň mala vplyv na výsledky volieb, obrátiť do 10 dní od vyhlásenia výsledkov hlasovania na Ústavný súd SR, upozornila Chmelová.

 

Zapisovateľka ÚVK zdôraznila, že počas samotného hlasovania je za poriadok vo volebnej miestnosti zodpovedná príslušná okrsková volebná komisia. Preto, ak niekto v deň volieb bude v budove, kde sa nachádza volebná miestnosť svedkom závažného porušenia poriadku, mal by sa obrátiť na okrskovú volebnú komisiu. Tá zváži, či osloví políciu. Políciu môže v prípade podozrenia z narušenia moratória a pokojného hlasovania kontaktovať podľa Evy Chmelovej aj samotný občan. Polícia už avizovala, že v okolí volebných miestností a sídiel všetkých volebných komisií posilní počas volieb hliadky. Osobitnú pozornosť venuje prípadom tzv. kupovania hlasov a preverí každý podnet od občanov. Polícia zároveň upozorňuje, že ten, kto bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách, sa dopúšťa trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb, za čo hrozí väzenie na šesť mesiacov až tri roky. Za kupovanie hlasov, teda volebnú korupciu, hrozia až dva roky väzenia. Trestné stíhanie a ročné väzenie hrozí aj tomu, kto úplatok prijme pre seba alebo inú osobu, žiada alebo si úplatok dá sľúbiť. 

 

Blížiaca sa voľba prezidenta a kampaň s ňou spojená sú témami 20 podaní, ktoré zatiaľ prišli Rade pre vysielanie a retransmisiu. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, počet podaní sa od minulého týždňa nezmenil. Pritom 14 z 20 podaní sa vzťahovalo na obsah programu. RVR ich zaevidovala ako sťažnosti a prešetruje ich. Ide o sťažnosti na päť programov: Sobotné dialógy vysielané 11. januára v RTVS na prvom okruhu Slovenského rozhlasu - Rádio Slovensko, na reláciu Z prvej ruky z 13. februára odvysielanej Rádiom Slovensko, Správy RTVS z 23. februára vysielané na Jednotke RTVS, Tému dňa odvysielanú TA3 25. februára a Televízne noviny televízie Markíza z 3. marca. "Zvyšných šesť doručených podaní bolo buď všeobecného charakteru, nemali náležitosti sťažnosti, prípadne namietali skutočnosti, ktoré nie sú v kompetenciách RVR, preto neboli evidované ako sťažnosť. V tomto zmysle ani neboli prešetrované a boli vybavené iným spôsobom," dodala pre SITA Lucia Jelčová. 

 

RVR tradične pred voľbami robí monitoring vysielania počas kampane, ktorá v prípade sobotňajšieho 1. kola voľby prezidenta podľa zákona trvala od 28. februára do dnešného rána do 7:00. V prípade konania 2. kola voľby sa kampaň k 2. kolu začína hneď po vyhlásení výsledkov hlasovania v 1. kole. Licenčná rada v tom prípade monitoring predĺži. Sleduje v ňom štyri relácie RTVS - Slovenskej televízie (Správy RTVS, Správy a komentáre, Správy - Hírek a O 5 minút 12). Z vysielania súkromnej TV Markíza sa sústreďuje na Teleráno, Prvé Televízne noviny a Televízne noviny. Monitoruje i spravodajské programy Noviny o 17:00 a Veľké Noviny televízie Joj a tri relácie televízie TA3 (Hlavné správy, Téma dňa a V politike). Z rozhlasových relácií monitoruje rada šesť relácií RTVS - Slovenského rozhlasu, konkrétne na Rádiu Slovensko Rádiožurnál, Sobotné dialógy a Z prvej ruky a na Rádiu Patria Kronika 1, Kronika 2 a Na záver dňa. Zo súkromných rádií RVR preveruje počas kampane dodržiavanie zákona v relácii Rádia Expres Braňo Závodský naživo. Monitoring vyhodnotí po voľbách. 

 

Okrem plánovaného volebného monitoringu licenčná rada vysielanie monitoruje aj na základe sťažností od fyzických a právnických osôb. "Sťažnosti sa budú prešetrovať v štandardných zákonných lehotách, monitoring bude vyhodnotený po skončení volieb. V mimoriadnych prípadoch, ak by vysielanie, pri ktorom existuje podozrenie na porušenie zákona, mohlo priamo ovplyvniť výsledky volieb, má rada prostriedky na operatívne konanie," uviedla pred začiatkom kampane pre SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. 

 

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, v sobotu 29. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona