Ústredná mešita v Kolíne nad Rýnom začne od piatku zvolávať moslimov na modlitbu

NETKY.SK • 14 Október 2022, 06:26 • 2 min
Ústredná mešita v Kolíne nad Rýnom začne od piatku zvolávať moslimov na modlitbu

BERLÍN - Ústredná mešita v nemeckom Kolíne nad Rýnom bude v piatok po prvý raz ohlasovať výzvu na modlitbu. Tamojšie úrady schválili dvojročný pilotný projekt pod podmienkou prísnych obmedzení. TASR správu prevzala od tlačovej agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Kolínska mešita je najväčšia v Nemecku a vždy v piatok medzi poludním a 15.00 h môže vysielať cez reproduktory jednu výzvu na modlitbu na maximálne päť minút. Hlasitosť nesmie presiahnuť 60 decibelov. Mešity vo viacerých nemeckých mestách môžu vysielať výzvy na modlitby už dávnejšie, v prípade Kolína nad Rýnom to magistrát oficiálne schválil až vo štvrtok. V krajinách s prevažne moslimským obyvateľstvom muezín zvoláva veriacich na modlitbu päťkrát za deň. "Sme veľmi šťastní. Verejné zvolávanie na modlitbu je znakom toho, že moslimovia sú tu doma," uviedol Abdurrahman Atasoy, generálny tajomník Turecko-islamskej únie pre náboženské záležitosti (DITIB), ktorá mešitu prevádzkuje. Starostka Kolína nad Rýnom Henriette Rekerová uviedla, že povolenie zvolávať na modlitbu je "prejavom úcty" voči mnohým moslimom v tomto meste. Ústredná mešita (DITIB-Zentralmoschee Köln) je 37 metrov vysoká masívna stavba zo skla a betónu v tvare kvetinového puku, lemovaná dvoma minaretmi s výškou 55 metrov. Jej kapacita je 1200 veriacich. Projekt sa nezaobišiel bez kontroverzií, najmä pre účasť DITIB, ktorá v Nemecku spravuje viac ako 900 mešít a má úzke väzby na tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Kritici organizáciu obviňujú zo "špehovania" tureckých disidentov žijúcich v Nemecku. Erdogan sa v roku 2018 osobne zúčastnil na slávnostnom otvorení mešity. V Nemecku žije viac ako päť miliónov moslimov, čo je približne šesť percent obyvateľstva. V samotnom Kolíne nad Rýnom žije vyše 100.000 moslimských obyvateľov. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies