Ústna časť výberových konaní na posty sudcov sa bude nahrávať

NETKY.SK • 21 Október 2014, 12:22 • 2 min
Ústna časť výberových konaní na posty sudcov sa bude nahrávať

BRATISLAVA - Ústna časť výberového konania na funkciu sudcov sa bude novom povinne nahrávať a následne zverejňovať na internete. Vyplýva to z novely zákona o Justičnej akadémii, ktorú dnes schválili poslanci NR SR.

slovakia

left justify in out

Nahrávanie presadila cez pozmeňujúci návrh poslankyňa Smeru-SD Anna Vitteková. Ona sama pritom priznala, že sa s vlastným návrhom úplne nestotožňuje a má s tým problém. "Je ale dohoda s vyššími súdnymi úradníkmi, ktorí, ak idú do výberového konania, nemajú problém s tým, aby sa to nahrávalo. Bude to aj väčšia transparentnosť," podotkla. Podľa Vittekovej išlo aj o tlak zo strany verejnosti. "Ukáže sa, ako celé výberové konanie prebiehalo," dodala.

 

Miroslav Kadúc (OĽaNO) tvrdil, že takáto úprava tu už dávno mala byť. On sám by si vedel predstaviť aj priame prenosy cez internet. Štátna tajomníčka rezortu spravodlivosti Monika Jankovská (nominantka Smeru-SD) to do budúcna nevylučuje.

 

Ústnej časti výberového konania dal väčšiu váhu minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD). Nahrávanie je však podľa Jankovskej lepším riešením, ako vrátiť väčšiu váhu písomnej časti výberového konania. "Veľmi dôležitý je aj verbálny prejav sudcu, z toho dôvodu zostáva hodnotenie nastavené tak, ako je," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona