Ústavodarné zhromaždenie vo Venezuele zbavilo tri opozičné strany možnosti kandidovať vo voľbách

NETKY.SK • 21 December 2017, 08:22 • 2 min
Ústavodarné zhromaždenie vo Venezuele zbavilo tri opozičné strany možnosti kandidovať vo voľbách

CARACAS - Venezuelské ústavodarné zhromaždenie zbavilo tri opozičné strany možnosti zúčastniť sa na budúcoročných prezidentských voľbách.

slovakia

left justify in out

Provládny orgán v stredu prijal nariadenie, na základe ktorého musia strany po bojkote komunálnych volieb znovu požiadať o svoj legálny status. Tento proces, na ktorý dohliada Národná volebná komisia, zahŕňa napríklad zbieranie petičných podpisov.

 

Ústavodarné zhromaždenie schválilo nariadenie po vyše týždni od menovaných volieb, po ktorých prezident Nicolás Maduro zákaz kandidovať avizoval s tým, že "opozičné strany zmizli z politickej mapy".

Opozičný líder Tomas Guanipa nariadenie označil za "zúfalý čin" vlády v jej snahe zotrvať pri moci. Podľa neho dokument porušuje ústavu a je zostavený tak, aby zablokoval opozíciu od volieb, v ktorých sa očakáva, že bude Maduro kandidovať.

Ústavodarné zhromaždenie v stredu okrem iného tiež rozpustilo dve samosprávne jednotky, ktoré kontrolovala opozícia. Jednu z nich viedol Antonio Ledezma, ktorý bol v domácom väzení, nedávno ho porušil a ušiel z krajiny.

Komunálne voľby sa konali 10. decembra. Predstavitelia hlavných opozičných strán Spravodlivosť prvá, Vôľa ľudu a Demokratická akcia v októbri oznámili, že ich budú bojkotovať, pretože volebný systém v krajine je predpojatý. Vyjadrili sa tak po regionálnych voľbách, v ktorých vládna socialistická strana zvíťazila v 18 z 23 štátov. V komunálnych voľbách socialisti vyhrali v 305 obciach z celkovo 335.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies